ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academia Română a organizat, pe 30 ianuarie 2024, conferința intitulată „Copiii și tehnologia digitală: între panici morale și optimism tehnofil”, cu participarea Dr. Anca Velicu, cercetătoare la Institutul de Sociologie din Academia Română. 

În comunicatul de pe site-ului Academiei în care este anunțat evenimentul se menționează:

„Apariția fiecărui nou mediu de transmitere a informațiilor a readus în spațiul public îngrijorările legate de potențiala influență negativă pe care ar avea-o mediul asupra publicului vulnerabil care, în ultimul secol, a fost redus la copii. Utilizarea internetului nu a făcut excepție de la acest tipar, doar că de această dată viziunea tehnofobă a panicilor morale s-a întâlnit cu o viziune tehnofilă. În această logică, având în vedere potențialul noului mediu de a anula distanțele spațiale dintre utilizatori și de a stoca o cantitate (cvasi)nelimitată de informație, internetul a fost creditat cu posibilitatea de a oferi acces neîngrădit la cunoaștere. În această logică, copiii au fost considerați ab initio privilegiați prin simplul fapt că s-au născut după apariția internetului și definiți prin sintagma „nativ digital".

Dar unde se situează cu adevărat copiii când este vorba de internet? Care sunt practicile online ale acestora? Au toți copiii, din start, aceleași oportunități și întâlnesc ei aceleași riscuri când este vorba despre internet? Sunt riscurile internetului aceleași din epocile anterioare sau există și riscuri specifice, emergente? Cercetătoarea Anca Velicu propune o analiză pornind de la aceste întrebări și folosind o abordare sociologică în care viețile digitale ale copiilor vor fi explicate din perspectiva modelului ecologic a lui Bronfenbrenner și în paradigma societății riscului dezvoltată de Ulrich Beck și Anthony Giddens.”

În cadrul conferinței a avut o intervenție foarte pertinentă Părintele Mihail Stanciu, care poate fi ascultat de la minutul 1:34:45: