ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, 17 septembrie, a făcut turul agențiilor de presă știrea că fostul vicepreședinte american, Joe Biden, a criticat intenția statului român de a organiza un Referendum pentru Căsătorie.

Declarația lui Biden menționează despre România, că „pare să cedeze în fața unei politici divizive care încearcă să definească familia”. Cuvintele lui Biden sunt clare ca lumina zilei, mai ales că există și înregistrarea momentului respectiv.

În ciuda evidenței, mai multe publicații și agenții de presă, au denaturat cuvintele lui Biden, afirmând că acesta a criticat politicile care ar încearcă „să redefinească familia”.

Nuanța este foarte importantă. Încă din 2017, Coaliția pentru Familie arăta că nu se urmărește redefinirea familiei, ci definirea căsătoriei. Amenințarea cu „redefinirea familiei” a fost folosită de adversarii Referendumului pentru a se insinua că acest demers urmărește stigmatizarea familiilor monoparentale sau extinse. 

„Nu este nevoie să fii jurist să observi că teza finală a art. 48 alin 1 din Constituție, respectiv aceea care trimite la familie ca raport juridic izvorât din calitatea de părinte, nu face obiectul revizuirii. La fel cum nu fac obiectul acestei revizuiri nici dispozițiile art. 48 alin. 3 din Constituție, respectiv acelea care consacră drepturile tuturor copiilor – indiferent dacă sunt crescuți de un singur părinte, de doi părinți necăsătoriți sau de orice altă rude având astfel de drepturi – ca fiind egale cu cele dintr-o familie compusă din mamă și tată și în egală măsură ocrotite. În mod similar și tot în interesul copiilor este consacrată legislativ și ocrotirea părintelui singular care crește și îngrijește copii.


Mai mult decât atât, dacă lecturăm doctrina la nivelul ei de bază, respectiv acela de comentarii la noul Cod Civil, în speță Noul Cod Civil comentat, constatăm că orice dezbatere juridică este aproape jenantă față de precizarea expresă că în România „caraterul heterosexual al căsătoriei este de ordine publică”.

De aceea afirmăm că a trata subiectul zilei sub denumirea redefinirea familiei în condițiile în care nu familia face obiectul proiectului de lege care va sta la baza referendumului, reprezintă un act prin care se urmărește exclusiv manipularea conștiinței cetățenilor”, scria avocatul Ana-Corina Săcrieru încă de anul trecut.
 
Deși nici afirmațiile lui Biden nu respectă întru totul adevărul, fostul politician rostește clar că este vorba despre „definirea familiei”, nu „redefinirea” acesteia. Nu a contat pentru Pro TV, Digi 24, Revista 22, Ziare.com, Newsweek și G4 Media. Iată capturile doveditoare :

PROTV:

 
Digi 24:
 
 Ziare.com
 
 
G4Media
 
 
 
Revista 22
 
 
 Newsweek