ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ŞOC ŞI GROAZÃ. O știre senzaţională face valuri în online. Construită pe informaţii primite „pe surse”, așa cum se fac toate potlogăriile, articolul aruncă cu bomba în popor: „Acuzaţii de hărţuire sexuală - TVR: Lucaci sugerează că Bucur îl atacă fiindcă i-a respins avansurile”.
 
Orice om sănătos la cap reacţionează precum ardeleanul care a văzut prima oară girafa: „Așa ceva nu există!”. Ba există, și se spune că ar fi fost consemnat și în plângerea de la Comisia de Etică, pe care Claudiu Lucaci, fost director al Ştirilor TVR, i-a făcut-o lui Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie al TVR.
 
Lecturarea pasajului cu pricina a trezit probabil fanteziile unui membru al comisiei care, sătul de-atâta etică, a regizat un moment penibilo-mizerabil și a trimis informaţia unei agenţii de presă. Cin’ să fie, cin’ să fie? Hai să citim cu atenţie în zaţul știrii!
 
„Contactat luni de agenţia MEDIAFAX, Horia Gruşcă, membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, a confirmat primirea la Comisie a unei sesizări din partea lui Claudiu Lucaci, care îl vizează pe Adrian Bucur. În ceea ce priveşte acuzaţiile de hărţuire sexuală pe care Claudiu Lucaci i le aduce lui Adrian Bucur, Horia Gruşcă a spus: „Este vorba de interpretări ale unor acţiuni şi aspecte din sfera personală a relaţiei”.”
 
Cu alte cuvinte, Grușcă a confirmat existenţa reclamaţiei cu privire la hărţuirea sexuală și, mai mult, a sugerat că între reclamant și intimat ar exista și o „sferă personală a relaţiei”. Ceea ce s-ar putea traduce ca fiind o ante-pronunţare a membrului Comisiei de Etică. 
 
Conform DEX, cuvântul „etică” este sinonim cu „morală” și înseamnă „ansamblu de norme în raport cu care un grup uman își reglează comportamentul pentru a deosebi ce este legitim și acceptabil în realizarea scopurilor”. Vi se pare că membrul Comisiei de Etică, Horia Gruşcă, fie și numai prin declaraţia făcută, a procedat legitim și acceptabil? E la fel de legitim ca și gestul judecătorului care iese în pauza procesului, la o bârfă mică, cu jurnaliștii.
 
Cel mai probabil, Claudiu Lucaci nu va putea proba acuzaţiile din plângere. Nici nu mai are importanţă, răul a fost deja făcut. Nu există tehnică mai parșivă și mai eficientă, în acelaşi timp, decât discreditarea adversarului. Apare însă o altă întrebare...
 
La sfârşitul lunii aprilie, Lucaci a fost înlocuit de la conducerea Ştirilor TVR, printr-o decizie luată de Stelian Tănase, preşedintele SRTv. Care cui a făcut avansuri în această relaţie? L-a curtat Lucaci pe Tănase, i-a făcut Tănase cu ochiul și Lucaci s-a speriat... Ceva trebuie să fie la mijloc, iar misterul va fi dezlegat, cel mai probabil, într-o altă plângere adresată Comisiei de Etică și poporului român, în egală măsură.  
 
Televiziunea Română a devenit, demult, un cuib de viespi. Pentru mulţi dintre cei aflaţi acolo, singura grijă este protejarea statutului. Cu orice preţ, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea vreunui angajat sau, și mai grav, a imaginii instituţiei publice. 
 
Din misiunea publică a TVR, un singur angajament mai este respectat. Parţial. Nu este vorba de „promovarea educaţiei” sau de „implicarea responsabilă a cetăţeanului”. Angajamentul respectat este - „oferim divertisment de calitate”. Divertismentul are azi calitatea glumelor de autobază și e promovat la greu, în afara programului. Dar el este regizat și produs în timpul orelor de lucru, remunerate din bani publici. Ȋntr-o instituţie ce ar trebui să servească interesului public.