ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cândva, Europa Liberă era locul unde ascultam editorialele Monicăi Lovinescu. Era locul care demonta propaganda groasă și minciunile bolșevicilor cu privire la „dușmanul de clasă” burghez și la religia care e „opiumul popoarelor”. Era locul de unde luam o gură de oxigen, transmis pe calea udelor în spatele Cortinei de Fier.

Când mă uit peste acest „interviu” cu Dan Puric, nu îmi vine să cred că acesta e același loc unde o ascultam, cândva, pe Monica Lovinescu. Deoarece acest „interviu” e, întâi de toate, o minciună – este un fake. Nu este un interviu, ci un fals, care nu e nici măcar prezentat cu titlul de „pamflet” (nu spune nicăieri că textul este o invenție cap-coadă).

Apoi, acest „interviu” este o minciună și pentru că se luptă cu un „om de paie”. Nu sunt un susținător fără rezerve al lui Dan Puric, dar poți spune privind chiar de pe Lună că acele lucruri au foarte puțină legătură cu viziunea și cu credința lui Dan Puric. Actorul Dan Puric este prezentat acolo drept un „dacopat”, un „creștinopat”, un „putinist”, un „antioccidental”, un „pupător de moaște”. Niște clișee lipite grosolan asupra unui ins incomod, așa cum odinioară bolșevicii lipeau etichetele de „reacționar”, „chiabur”, „burghez”, „bandit” și „proamerican” inșilor incomozi.

În al treilea rând, interviul este o scremere cap-coadă. Nu are nici un pic de umor – nu are nici măcar stropul de umor pe care îl găseam, uneori, în propaganda vechilor bolșevici.

În sfârșit, interviul e presărat de blasfemii dintre cele mai groase și gratuite. Să-i amesteci pe Sfinții Părinți cu Direcția 5 – este ca și cum ai spune că, deoarece bolșevicii au vorbit în numele „democrației”, întreaga democrație este un fals, este compromisă. Tot ce mai rămânea să ne spună autorul „interviului” era să ne ferim copiii de Biserică și de Tradiție, deoarece „popii îndoctrinează” (și să-i ducem să mărșăluiască la o paradă roșie de 1 Mai, de unde vine „lumina” sănătoasă).

Repet, nu zic să luăm de bun tot ce spune Dan Puric. Dar aceasta este Europa Liberă? Minciună pe față, fals la vedere, propagandă groasă, scremere cap-coadă? Dacă acești neobolșevici ar avea o minimă onestitate, ar trebui să retracteze această mizerie – cu scuzele de rigoare pentru cei care încă mai cred într-un brand care, cândva, a avut o mare însemnătate pentru cei care au simțit pe pielea lor toate „binefacerile” vechiului bolșevism.