ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mulți români trăiesc sub impresia că PRO TV a fost și este primul post de televiziune cu adevărat occidental și occidentalizant din țara noastră.
 
Campaniile sale, azi uitate, pentru privatizarea proprietății de stat, ale cărei efecte le vedem astăzi,  pentru accederea în NATO, dar și felul total neobișnuit de a se promova, au făcut din acest post de televiziune un adevărat simbol al modernității în peisajul autohton românesc.

În realitate însă, lucrurile nu au stat deloc așa. În spatele ușilor închise se negociau tranzacții politice, dar și manipulări directe, așa cum recunoștea fățiș chiar șeful postului, azi încarcerat pentru fraudă, Adrian Sârbu.

În acest context, fosta prezentatoare de la PRO TV, Ioana Moldovan, face noi dezvăluiri asupra realității și modului în care s-a construit mitul PRO TV.

Cunoscuta actriță afirmă că fostul său coleg și prezentator de știri, Andrei Zaharescu, cerea mită firmelor pentru a fi prezentate în emisiuni. 

"Mă văd nevoită stimaţi telespectatori, să vă povestesc cum au stat lucrurile. Acţiunea se petrece în 1998. Ştirile de dimineaţă erau prezentate nu de Berecleanu şi nici de Gradea, ci de mine, Ioana Moldovan. Îl aveam partener de prompter pe actualul consul al României în Africa de Sud, îndrăgitul Andrei Zaharescu. Zaharescu lua şpagă la greu de la invitaţi. Doctori, cabinete stomatologice, clinici private - nimeni nu scăpa. În fiecare dimineaţă ne arăta ceasurile lui scumpe şi pantofii preţioşi. Eu, Neti, Irina Reisler şi Ioan T. Morar, ceilalţi prezentatori din matinal, habar n-aveam de acest comerţ. Zaharescu a mers cu tupeul atât de departe încât le dădea bieţilor doctori chitanţe scrise de el", a scris ea pe facebook.

Mai mult decât atât, actrița afirmă că totul se făcea în complicitatea cu conducerea, jurnaliștii fiind obligați să semneze înțelegeri prin care se obligau să păstreze tăcerea asupra matrapazlâcurilor.

"Într-o zi, o doctoriţa invitată în emisiune şi-a uitat banii acasă şi, într-un moment în care Zaharescu nu era în studio, a întrebat-o pe Reisler dacă poate să plătească data viitoare. Aşa a fost dezlegat misterul ceasurilor lui Zaharescu. În loc să fie dat afară, pus să aducă banii înapoi şi dat pe mâna poliţiei, Zaharescu a fost mutat într-o sinecură la Petrom. Eu şi, probabil, ceilalţi prezentatori am fost chemaţi la avocata trustului, Liliana, şi forţaţi să semnăm o hârtie prin care ne angajam să nu pomenim vreodată de aceste hoţii. În caz că vorbeam, urma să plătim o sumă uriaşă. Eu aveam 21 de ani, eram în ultimul an la teatru şi îmi doream slujba, aşa că am semnat. Cred că a semnat multă lume, fiindcă vestea se răspândise.    A fost un abuz juridic inimaginabil şi toată lumea a înţeles încă de atunci că Zaharescu nu putea să fie singur în această poveste. El împărţea cu cineva sumele culese zi de zi şi cred că acel cineva a avut grijă să-l facă dispărut. Asta e doar o frântură din istoria cu umbre a Pro TV care, iată, nu seamănă deloc cu versiunea poleită a oamenilor care se mândresc cu ea", a notat ea.
 
Andrei Zaharescu este actual consul al României în Africa de Sud.