ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recent, a apărut pe internet o știre despre o aplicație care ar ajuta cititorii să identifice siteuri care ar oferi știri cu „surse îndoielnice”. Pe această listă sunt trecute 70 de siteuri, de la unele care pe drept cuvânt răspândesc informații neverificabile, la unele cu notorietate, precum Antena3.ro, Romaniatv.net, Stiripesurse.ro, ZiariștiOnline.ro, Nașultv.ro și Dcnews.ro. Dar și ActiveNews.ro.

Ovidiu Mihalcea este autorul acestei aplicații, acesta fiind un senior web developer la Emag care nu are niciun fel de experiență în jurnalism, mass-media sau istorie presei, fiind doar un IT-ist.

La sfârșitul anului trecut, Hotnews anunța în premieră „Inițiativa individuală împotriva știrilor false. Știrea nu a apărut, întâmplător, pe siteul Hotnews. De altfel, Hotnews este siteul cel mai citat de Ovidiu Mihalcea, așa cum se poate observa pe rețelele de socializare unde este activ. În consecință, este clar că „siteurile obiective” sunt doar cele merg pe linia neo-liberală a Hotnews, acesta fiind singurul criteriu după care a lucrat IT-istul de la Emag.

Deputatul Daniel Gheorghe critică introducerea unei asemenea aplicații, care în opinia sa distinge „o tentativă pur totalitara de a limita libertatea cuvântului într-un mod care ar face invidioasa chiar și cenzura comunistă”.

Politicianul susține că această măsură este ilegală deoarece „încalcă articolul 30, Libertatea de Exprimare, din Constituția României”.

„Am aflat cu uimire despre faptul că un grup de cetățeni doresc să pună pe picioare o aplicație care să cenzureze știrile de pe facebook și sa elimine așa zisele "știri false". Aici, eu ca liberal nu pot decât să disting o tentativă pur totalitara de a limita libertatea cuvântului într-un mod care ar face invidioasa chiar și cenzura comunistă. În primul rând cine și în ce fel stabilește ce înseamnă o "știre falsă"?  În lumea reală nu se pot aplica norme abstracte a căror conotație ideologică este evidenta. Se folosește cumva o grilă a marxismului cultural prin care se stabilește" adevărul "? Vom avea cumva ca finalitate și un Minister al Adevărului care să ne spună ce avem voie să credem și ce e interzis să credem?  

Iar în al doilea rând inițiativa de cenzură informatică a unui număr de 70 de publicații online este profund ilegală. Ilegală deoarece încalcă articolul 30, Libertatea de Exprimare, din Constituția României care la primele 2 paragrafe spune astfel:
"(1)Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă ".
Este datoria mea, ca liberal, sa atrag atenția asupra unor astfel de derapaje care ating în mod grav libertățile fundamentale pe care românii le-au obținut prin mari sacrificii de sânge.

De la o vreme vedem cum retorica revoluției culturale câștigă tot mai mult teren în România și cum norii negri ai totalitarismului tind să se facă din nou văzuți. Stau și mă întreb ce inițiative "mărețe" vor urma: limitarea programului radio-tv la 2 ore, incendierea cărților "reacționare" in față la Biblioteca Națională ori direct construirea unui sistem de lagăre de muncă forțată pe canalul București - Dunăre unde să fie duși toți cei care încă mai îndrăznesc să gândească liber?", a scris Daniel Gheorghe pe contul său de Facebook.

Mai multe detalii AICI despre cine se află în spatele acestei aplicații