ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost descoperită arhiva de documente a Studioului Sahia Film, în subsolul unei clădiri aflate în proprietatea acestei case de producție cinematografică.

"Reprezentanți ai grupurilor de lucru implicate în proiectul de revitalizare a Arhivei Naționale de Filme și reprezentanți ai Ministerului Culturii au descoperit arhiva Sahia Film, considerată pierdută, în subsolul uneia dintre clădirile aflate în proprietatea Sahia Film S.A. S-a constatat că arhiva cuprinde un număr impresionant de documente, însă ele au fost depozitate în ultimele decenii în condiții improprii, de umezeală și lipsă a ventilației”, a scris Corina Șuteu într-un mesaj publicat pe Facebook.

”Din ceea ce au putut constata la o primă vedere membrii grupurilor și reprezentanții Ministerului Culturii, arhiva conține documente legate de producția de filme documentare, relațiile internaționale ale Sahia Film cu studiouri similare din Franța, Marea Britanie sau Germania Federală, scenarii și decupaje, caiete de film, planuri de producție cinematografică, sistemul de finanțare și salarizarea angajaților etc, începând din anii 1950 și până în anii 1990, inclusiv”, a explicat ministrul Culturii în același mesaj.

Clădirea aflată în proprietatea Sahia Film S.A., despre care vorbește Ministerul Culturii, este cea din strada Jean-Louis Calderon, în care toți acești ani a funcționat Universitatea Media București, instituție de învățământ deținută de Adrian Sârbu.

Legăturile lui Adrian Sârbu cu studiourile Sahia Film datează din perioada de dinainte de 1989, când actualul proprietar al Mediafax era angajat ca regizor la studiourile de film. Sârbu a fost angajat al Sahia Film după absolvirea Academiei de Teatru și Film, unde a realizat peste 150 de filme documentare.

Venirea Revoluției a fost un moment decisiv în viața lui Adrian Sârbu. El a fost operatorul oficial al evenimentelor, cand a filmat inclusiv procesul soților Ceaușescu.