ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 08.02/16:09 În urma publicării articolului nostru, domnul Horațiu Pepine a avut amabilitatea să facă niște precizări, în exclusivitate pentru ActiveNews.ro.

„Ca să nu se creeze neînțelegeri este bine să precizez că DW nu mi-a transmis nicio decizie formală de concediere. Totuși ceea ce a scris Traian Ungureanu este, în spirit, perfect adevărat, căci, după lungi și repetate discuții pe mai multe subiecte, redactorul-șef al secției românești mi-a transmis că textele mele nu vor mai fi publicate dacă, din acel moment nu voi scrie sau relata ”ca orice corespondent DW”. Mă limitez la acest scurt citat, căci nu pot intra acum în detaliile unei corespondențe private. Prin urmare aveam de ales: să retractez tot ce spusesem de vreo doi-trei ani încoace (de fapt mult mai mulți) sau să plec pur și simplu. Cred însă că somația care mi-a fost adresată este echivalentul moral al unei concedieri. Un ziarist nu poate fi un simplu executant sau un copist al unor ”texte” elaborate în altă parte”, ne-a declarat Horațiu Pepine.

Redactorul-șef al DW este Robert C. Schwartz. Conform unei biografii publicate pe siteul ICR.ro, Schwartz „conduce redacția în limba română a DW din 2002. S-a născut în 1956 la Sibiu. A absolvit Facultatea de Limbi Germanice a Universității București și a lucrat ca profesor la Liceul German din capitală, unde a fost ales director în 1990. În același an a reprezentat minoritatea germană în primul parlament provizoriu după căderea dictaturii comuniste. La Deutsche Welle a început să lucreze în 1992 ca redactor de știri în Redacția Centrală, doi ani mai târziu fiind numit redactor-șef adjunct în Redacția Română”

Știrea inițială

Jurnalistul Horațiu Pepine ar fi fost concediat de către trustul media Deutsche Welle, a anunțat Traian Radu Ungureanu în Adevărul.

Conform acestuia, motivul îndepărtării lui Pepine a fost „pentru refuz de sluj PC (Politically Correctnes - Corectitudine politică -n.red)”. 

Horațiu Pepine a scris ultimul articol pe 13 august 2018, la trei zile după evenimentele din 10 august. Intitulat „După a doua și a treia seară”, editorialul lui Pepine analiza schimbările produse în mentalul celor care-au protestat după 10 august și de ce în acele zile nu a mai fost înregistrată violența de pe 10.

De-a lungul timpului, Pepine a fost singura voce a DW care s-a arătat critică față de Laura Codruța Koveși, DNA, dar și care a susținut Referendumul pentru Căsătorie.

Deutsche Welle este operatorul de stat al Germaniei care emite peste hotare.