ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O fostă jurnalistă a trustului Pro a dezvăluit pe blogul său ce anume stă la baza știrilor din sport de la Pro TV și de ce uneori lumea se întreabă cum reușesc jurnaliștii să pună întrebări care telespectatorilor li se par pe bună dreptate tâmpite sau de-a dreptul idioate.

Aceasta a precizat că nu jurnaliștii care merg la conferințele de presă sau la interviuri cu diverși jucători sau personalități din lumea sportului sunt cei care au astfel de idei, ci acestea le sunt transmise direct de către șefii trustului, care știu faptul că mizeriile prind la public.

”"Sportivul nostru și-a făcut prieteni cu nume grele la Jocurile Olimpice de la Rio. I-a văzut împingând tava cu mâncare pe Nadal, Djokovici etc.”

Îmi place, vreme de 20 de minute pe zi, să mă îndobitocesc. Motiv pentru care urmăresc știrile de sport de pe ProTV. Trebuie să o recunosc: o dată la câteva luni au câte o știre adevărată. Să stea liniștiți cei de acolo, că eu nu le stârpesc din merite. Uneori se aliniează planetele și Corina Caragea citește de pe prompter o știre adevărată. În rest, îmi plac foarte mult filmulețele lor cu animale, unele pe care redactorii de acolo le introduc într-un univers paralel, le spun Messi sau Ronaldo, le prezintă mai celebre decât au fost vreodată. Viralul e la putere la știrile de sport de pe ProTV. Dacă prin absurd mâine s-ar interzice să-ți filmezi pisica sau câinele atunci când se joacă cu o minge de tenis sau de fotbal, lucrurile ar lua o întorsătură urâtă pe acolo prin redacție. Am lucrat o perioadă scurtă de timp pentru cei de acolo. Știu despre ce vorbesc atunci când spun că alea nu sunt știri. Am fost pusă să întreb lucruri de-a dreptul stupide în timpul conferințelor de presă sau după meciuri. Două episoade mi-au rămas adânc întipărite în minte. Și de asta nu mai izbucnesc în râs atunci când aud cum un reporter de acolo pune întrebări precum "Credeți că o să bată Steaua pe Dinamo cu 72 – 0, așa cum a spus patronul Gigi Becali?”. Nu au fetele alea nicio vină pentru asta. Pleacă din redacție cu cel puțin două astfel de întrebări stupide. Vina lor e că acceptă să le pună. La ProTV nu se pune accent pe un răspuns legat de tactică, ci de unul legat de Bourceanu și faptul că nu poate să înoate.

Chipciu tocmai revenise pe teren după o accidentare urâtă. În loc să-l întreb lucruri cu adevărat importante, mi-am făcut curaj aproape 10 minute să întreb despre duelul de la defuncta emisiune Dansez pentru tine. Erau Falemi și Kiriță la duel, li s-a părut super tare să întreb așa ceva. Nu o să uit fața lui Chipciu atunci m-am trezit, ca o florică, să întreb despre duelul Steaua – Dinamo de la Dansez pentru tine. A fost băiat de treabă, mi-a răspuns. La final, toți ceilalți reporteri și cameramani și-au luat la revedere de la mine cântându-mi melodia emisiunii. A jucat Steaua de Moș Nicolae. A câștigat, era un meci de Cupă, mi se pare. Din redacție, am primit clar tema. Și am întrebat despre Moș Niciolaie. Nu cred că a existat un alt loc în care să mă simt mai bătută în cap așa cum a fost la ProTV. După ce mi-am dat demisia și am revenit la presa scrisă, abia dacă reușeam să mai leg două propoziții logice. Dar dacă mă punea cineva să fac o caterincă sau să găsesc un filmuleț cu noul Messi, câinele care se joacă toată ziua cu mingea de fotbal, rezolvam treaba în câteva secunde.

Fetele și băieții de acolo, de la știrile ProTV, sunt foate mișto. Nu toți, evident. Nu e acolo cel mai bun mediu de pe pământ, iar competiția e mare. Aveam de multe ori senzația că ne-am strâns în același loc reporteri de la toate televiziunile și că trage fiecare tare pentru alt post, alt buletin de știri.
Violeta Colegiu e de departe foarte bună, știe foarte multe lucruri și, fiind de mult timp în domeniu, nu are nicio problemă în a-și face rost de interviuri cu nume importante. Roxana Bratu, deși la început mă speria, e la fel. Totuși, e răutate mare de tot între ele și cele care vin ulterior, de parcă ar urma să le ia locul cineva sau să se ridice la nivelul lor. Se plângea mult prin redacție, se țipa la fel de mult. Plânsul îl făceau fetele noi, evident. Se uită multă lume la știrile de sport de pe ProTV. Mizeriile prind la public, de asta sunt preferate de șefii de pe acolo. Ei cred că e amuzant să dezinformezi și să încerci, de vreo 10 ori, să ghicești numele viitorului selecționer, de fiecare dată să-l prezinți cu siguranța că el va fi și să dai frâu liber imaginației în a crea un dialog între el și cei de la FRF, care deja vorbiseră câte-n lună și în stele cu el. N-am cum să uit că ei l-au prezentat pe Vicente del Bosque drept viitorul antrenor al României. Era weekend, era o lipsă cruntă de subiecte și niciun viral nu putea fi legat de sport, asta în ciuda eforturilor evidente ale celor de pe acolo.

Pentru că așa trebuie să fie privite știrile de sport ProTV: niște informații neadevărate, cu niște filmulețe mai mult sau mai puțin amuzante, încercări de ghicit un transfer sau o numire, o melodie antrenantă care ia peste picior vreo fază și o fată frumoasă care le prezintă, Corina Caragea. Care apropo, arată la fel de bine și în realitate, la ora 7 dimineața, când tu nu știi ce tricou ai pe tine. Instinctual, mă uit la ele. Dar poate generația din urmă lasă la o parte obișnuința de a schimba postul și a se uita ca prostul la așa ceva.”, a scris fosta angajată a trustului pe blogul său.

Însă povestea nu se oprește aici. După ce a făcut aceste dezvăluiri, fosta angajată susține că a fost sunată și amenințată de persoane din cadrul trustului, care i-au cerut să șteargă această postare.

Mai mult, aceasta ar fi fost amenințată că în caz contrar se va discuta cu actualii șefi de la locul actual de muncă. Fosta jurnalistă a trustului a scris și despre acesta episod pe blogul său.

”Sunt capabilă să înțeleg multe lucruri. Spre exemplu, să fiu sunată și să mi se spună de către cineva de la ProTV că aș face bine să șterg postarea în care am povestit lucruri de când lucram pentru știrile de sport de acolo. Da, e normal. Mai pot să înțeleg și faptul că, în caz contrar, risc să ajung la tribunal. E dreptul lor să mă dea în judecată, e dreptul meu să mă apăr și să îmi spun părerea despre ce am trăit acolo, în cele câteva luni cât am fost la ei. Ce nu înțeleg însă este intimidarea. Să fiu amenințată că vor avea loc niște discuții între oamenii de la ProTV și șefii mei actuali, de la Noriel, mi se pare deplasat. Și asta nu o să o accept. Nu o să las pe nimeni să șteargă pe jos cu munca mea, nu o să las pe nimeni să mă facă să mă simt inferioară și să bage frica în mine. În niciun caz atunci când am spus adevăratul despre experiența mea acolo, la știrile ProTV, și când pot foarte ușor să demonstez cele două episoade povestite de mine. Că nu o să fie nimeni de partea mea care să mă susțină, deși a avut aceleași experiențe, e partea a doua și ține de personalitatea fiecăruia, mai puternică sau inexistentă.

Nu am multă experiență de viață, mai am multe lucruri de învățat, dar o să stau pe ambele mele picioare și nu o să dau înapoi, nu o să-mi fie frică, nu o să îmi tremure vocea și degetele atunci când o să fiu amenințată. Mi se pare josnic să fiu sunată și intimidată. Am spus-o și la telefon: fiecare face mai departe ce crede de cuviință. E opinia mea și o mențin. Ultima dată când am verificat, aveam dreptul la una, chiar dacă nu convine tuturor. Să ceri ceva în limitele bunului-simț nu e deloc greu. Probabil că atunci când ai influență, să ornezi cererea cu intimidări e ceva normal. Acum, o să încerc să mă uit la meciul Stelei cu Manchester City, auzind vocea care astăzi a vrut să mă facă să mă simt mică și de nimic. Așa probabil s-a simțit și Niță în fața lui Aguero. Dar știți, a apărat penalty-ul cu mult curaj și nu i-a păsat cine e în fața lui, intimidant în mișcări și în contul din bancă.”, a mai scris fosta jurnalistă.