ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat postul Digi24 cu avertisment, după ce televiziunea a difuzat o știre conform căreia „un călugăr influencer” ar „instiga” oamenii să meargă la Biserică de Înviere.

În realitate, nu a fost vorba de așa ceva în postarea părintelui Calistrat.

„Materialul, citind ce a scris părintele pe Facebook, e o minciună de la cap la coadă. Omul n-a instigat pe nimeni să vină la Biserică”, a spus tranșant Radu Herjeu, membrul care a și propus sancțiunea. 

CNA a reproșat postului de televiziune că „nu a prezentat cu bună-credință știrea” și „nu a prezentat și punctul de vedere al preotului” care făcea subiectul știrii. 

Herjeu a continuat:

„Omul a spus că el speră ca Dumnezeu să dea autorităților ideea să permită oamenilor să meargă la Biserică măcar o oră. Asta nu e instigare. Să spui fără să prezentați nicio secundă... În niciunul dintre materiale nu a fost prezentată postarea părintelui respectiv. N-ați dat citatul din el. Dacă l-ați fi dat, ar fi văzut toată lumea ce zice el.

De ce ați discutat atât de mult despre o postare fără să o prezentați?

Din punctul meu de vedere informația nici nu a fost corectă și nici nu a fost prezentată cu bună-credință”, a punctat acesta. 

Somația a mai votată și de Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu și Nicolae Bălașa. 
 
Digi24 are o istorie mai veche cu știrile false. Astfel, în 2017, postul Digi24 punea în seama unui Guvern mai vechi măsuri luate de Executivul de la vremea respectivă. Tot în acel an, Digi24 mințea în privința prețului benzinei.

În 2015, o realizatoare Digi24 l-a întrebat pe Marian Munteanu, lider al studenților în 1990, și personaj principal al evenimentelor din acel an dacă...a participat la Mineriada din 1990, a cărei victimă a fost.

În 2018, Digi24 scria despre un membru al PSD care a avut o ieșire agresivă că este „membru al Guvernului”, deși acesta nu mai era în Executiv din 2017, iar un comunicat oficial pe această temă fusese dat cu patru zile înainte de difuzarea știrii pe Digi24.