ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doar șase din principalele televiziuni cu acoperire națională oferă telespectatorilor cu probleme de auz interpretarea a cel puțin 30 de minute de știri pe zi, așa cum cere legea, scrie Pagina de Media.

În 2014 a fost introdus un articol de completare și modificare a Legii Audiovizualului ce stabilește că atât televiziunile cu acoperire națională, cât și cele locale trebuie să asigure interpretare mimico-gestuală pentru cel puțin 30 de minute de știri sau dezbateri în fiecare zi. Potrivit unei monitorizări a Consiliului Național al Audiovizualului, posturile care au aproape zilnic un interpret care „traduce” știrile în limbaj mimico-gestual sunt în număr de șase: Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, TVR 1 și TVR 2. Alte șase nu au respectat până acum reglementările în vigoare. Potrivit monitorizărilor CNA este vorba despre posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Național TV, Realitatea TV și România TV.

CNA a analizat, în ședința de joi, situația posturilor care asigură interpretarea știrilor în limbaj mimico-gestual ca urmare a unei adrese venite din partea Asociației Naționale a Surzilor. Paulian Sima, asistent social în cadrul Asociației Naționale a Surzilor: „România nu poate face excepție. Acest document este de maximă importanță. (…) În esență este vorba despre aproximativ 50.000 de persoane care au diverse deficiențe – mă refer la cele cu deficiențe auditive. Din aceste 50.000, 23.500 sunt înregistrate oficial în statisticile Ministerului Muncii”. În ceea ce privește programul local, dintr-un total de 372 de posturi au fost verificate 186, iar dintre acestea 49 respectă articolul de lege privind interpretarea mimico-gestuală, potrivit reprezentanților CNA.