Știrea falsă conform căreia manifestanții români ar fi rupt simboluri funerare de pe mormintele maghiarilor din Cimitirul Internațional Valea Uzului este contrazisă de dovezile foto-video de la fața locului.

Manifestația românească de Ziua Eroilor a decurs pașnic la Cimitirul Internațional Valea Uzului. Jandarmeria Română a confirmat că nu au existat violențe.

Deși Hotnews anunțase joi la ora 17:40 că niște „români agresivi” ar fi rupt cruci ale răposaților maghiari cu ocazia Manifestării de Ziua Eroilor de la Cimitirul Internațional Valea Uzului, ActiveNews poate să arate dovada de la fața locului că nici o cruce ungurească nu a fost ruptă de manifestanții pașnici.

Fotografia făcută de corespondentul ActiveNews la Cimitirul Internațional Valea Uzului demonstrează că nici o cruce sau simbol de pe mormintele maghiare nu a fost afectat de manifestanții români.

În cazul maghiarilor, cei care sunt creștini reformați nu folosesc semnul Crucii, punând pe morminte un stâlp vertical ca monument funerar.

Teza conform căreia românii ar fi săvârșit violențe doar pentru că au pătruns în ciuda opoziției maghiare într-un cimitir internațional pentru a-și cinsti morții din cele două Războaie Mondiale cu ocazia Zilei Eroilor este mai degrabă alimentată de UDMR: 

„Condamnăm ferm orice act de violență și facem apel autorităților să-i identifice imediat și să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității noastre. Maghiarii au protestat pașnic față de ilegalitățile comise de primarul localității Dărmănești, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate și de autoritățile românești. Maghiarii care au format un lanț uman în jurul cimitirului nu au instigat la violență și nu au provocat tensiune, au protestat doar față de denigrarea memoriei eroilor comunității lor. În același timp, facem apel posturilor de televiziune să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului”, se arată într-un comunicat de presă remis Agerpres de UDMR.

ActiveNews relatase anterior că Primarul orașului Dărmănești din județul Bacău obținuse finanțare de la Guvernul României în cadrul programului Centenar pentru construcția memorialului soldaților români înhumați în Cimitirul Internațional Valea Uzului, demonstrând cu documente de cadastru că cimitirul aflat la granița dintre județele Harghita și Bacău aparține Dărmăneștilor. Manifestarea programată pentru 17-19 mai 2019 a fost anulată în urma unor plângeri din partea UDMR, aflat la acea dată în coaliția de Guvernare, care au dus la stoparea demersului primarului din Dărmănești, afiliat formațiunii ALDE. La scurtă vreme, un grup de activiști maghiari anonimi au acoperit cu saci negri de plastic crucile mormintelor românești, pentru a se asigura că pe 17 mai acestea nu vor putea fi cinstite cum se dorise inițial. La sfârșitul lunii mai, autoritățile române de etnie maghiară ale județului Harghita au pus lanțuri metalice pe poarta cimitirului de la Valea Uzului, interzicând accesul publicului pentru 30 de zile. 

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, Cimitirul de la Valea Uzului este unul internațional, iar nu exclusiv maghiar, în necropola de război fiind înhumați peste 1.300 de militari de mai multe naționalități: români, unguri, germani, ruși, austrieci, italieni și sârbi.


 Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews