În urma articolului, Campanie mass-media de demolare a principalei organizații care oferă pacienților informații despre vaccinuri, domnul Ovidiu Covaciu ne-a trimis următorul următorul articol, pe care îl prezentăm integral, după cum urmează, în virtutea dreptului la replică:

 

Am asistat cu surprindere la preluarea unor acuzați nefondate si nefundamentate pe site-ul activenews.ro. Aceastea aveau ca sursă blogul reprezentantului asociației antivaccinare acuzate ca a distribuit pliante cu sigla Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății si Unicef. 
În text sunt acuzat de conspirații menite să ”discrediteze” o organizație antivaccin. 
Se întâmplă să mă ocup de mai bine de 2 ani de administrarea celui mai mare grup pro-vaccinare de pe Facebook ”Vaccinuri si Vaccinare – clarificări și sprijin pentru părinți”. În acest grup, în fiecare zi li se răspunde părinților îngrijorați, li se clarifică ce este de făcut cu privire la vaccinare și se încurajează părinții să ia decizii corecte științific pentru sănătatea copiilor lor în conformitate cu recomandările Center for Disease Control, European Center for Disease Control, Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerului Sănătății și cu colaborarea Societății Naționale de Medicină de Familie prin grupul de Vaccinologie.  Grupul are ca și administratori atât părinți cât și medici și farmaciști
În toate răspunsurile încercăm să oferim părinților siguranță, informație corectă și claritatea de care au nevoie pentru a nu-și lăsa copiii pradă unor boli criminale.
Împreună cu colegele mele administrator,  pentru munca noastră voluntară având ca scop susținerea vaccinării am fost insultați, înjurați public și privat, calomniați și acuzați de tot felul de interese obscure. Atenție, nu facem decât să susținem vaccinarea, cea mai eficientă, eficace și salvatoare de vieți procedură medicală. Pentru asta suntem insultați continuu! 
Partizanii teoriei criminale a antivaccinismului nu s-au oprit nici o secundă din a ne înjura, de ani buni.  Noi ne-am continuat rolul de sfătuitori pentru părinții care au nevoie de informații despre vaccinare. 
Dl George Stoian, membru în Consiliul Director al „Pro Decizii Informate”, face diverse afirmații despre înscenări puse la cale de susținătorii vaccinării în ciuda oricăror evidențe logice. 
Haideți să parcurgem lucrurile așa cum se văd ele din arena publică de câțiva ani.
1.Organizația ”Pro Decizii Informate” se constituie în 2016 pentru a se opune legii vaccinării. Site-ul organizației este populat cu articole preluate de la portavocea antivaccinsimului online, Felicia ”Piersicuța” Popescu. Informația din site este complet opusă consensului științific pe subiectul vaccinării. 
2. Organizația participă la dezbaterile publice pe subiectul legii vacinării, atât în mass-media cât și în fața autorităților publice, pozițiile lor fiind preluate fidel de activenews.ro și alte site-uri.
3.Organizația organizează multiple proteste împotriva legii vaccinării în 2017, împreună cu alte ONG-uri. 
4.Pro Decizii Informate distribuie la aceste proteste pliante și infografice care conțin informații false despre vaccinare. Acestea susțin ipoteze antivaccin dovedite de multă vreme false de către comunitatea științifică globală. De asemenea pliantele fac abuz de informații trunchiate și manipulative, prezentând orice altceva decât informații validate științific. 
În esență, întreg site-ul și toate materaiele create de către Pro Decizii Informate și puse la dispoziția publicului au un singur scop: a crea un mediu de frică, incertitudine și îndoială cu privire la vaccinare. Nu au nicio secundă rolul de a educa, de a fi echilibrate sau de a construi un argument științific valid. Informațiile PDI sunt doar maculatură antivaccin. 
5. Organizația face lobby in Parlament, fiind prezentă la dezbaterile de la Senat și Camera Deputaților precum și în cabinetele din teritoriu ale deputaților reușind să convingă câțiva deputați să se opună legii și să producă un blocaj legislativ când România trece prin cea mai gravă epidemie de rujeolă din ultimii 30 de ani. 
6.În fața acestor deputați organizația se declară ”pro vaccinare, dar anti-obligativitate”. Aceasta este o manipulare evidentă având în vedere materialele PDI care conțin afirmații precum ”vaccinurile nu sunt sigure/ nu au eradicat boli/ nu sunt eficiente”. Aceste afirmații fondate doar pe o proastă înțelegere a realității nu sunt compatibile cu o organizație ”pro vaccinare” ci cu una al cărei scop este tocmai manipularea opiniei publice pentru a se opune vaccinării. 
7.PDI este asociată cu alte organizații care plătesc lunar panouri antivaccinare încă afișate în multiple orașe din țară. 
8. În Septembrie 2018, materiale purtând sigla OMS/MS/Unicef și pliante disponibile public ale PDI sunt distribuite în câteva zone. Reacția publică panichează Consiliul Director datorită implicațiilor penale și se creează scenariul unei conspirații în care persoane pro-vaccinare ar fi creat pliante folosind ilegal însemnele unor organizații respectabile și le-ar fi distribuit împreună cu pliantele PDI. 


În sprijinul acestei conspirații se însăilează niște idei cum că ”prea se potrivește” începutul sesiunii parlamentare și cu cerința mea de contactare a deputaților. Da, am cerut contactarea deputaților în sprijinul legii vaccinării pentru că s-a atins dimensiunea penală a acțiunilor antivaccinare și legiuitorii trebuie să ia măsuri. Pentru referință am cerut același lucru și în luna iulie 2018 cu doar câteva zile înainte de încheierea sesiunii parlamentare. 


În nume personal vreau să spun doar atât: consider organizația Pro Decizii Informate, organizațiile antivaccin asociate lor și media care le dă atenție, vinovate de existența unei epidemii cu 59 de victime și peste 15.000 de cazuri de rujeolă până acum. Nu sunt singurii vinovați (reacția slabă a Ministerul Sănătății, lipsa de vaccin și lipsa unui cadru legal unitar contribuie și ele) dar cu siguranță nu pot fi excluși de la orice vină. 

Consider că este responsabilitatea celor care știu și a celor care pot să se opună valului de ignoranță, violență verbală, dezinformare și minciună reprezentant de personajele și organizațiile antivaccin.  Pentru că acest val vine împreună cu moartea unor copii. 

Singurul mod eficient de a lupta cu dezinformarea este educația și asta face grupul ”Vaccinuri și Vaccinare” de peste 5 ani. 

Eu personal, echipa de moderatori a grupului și colaboratorii noștri nu ne putem imagina cum ar fi posibil să mințim părinții prin pliante ilegale. Ar fi egal cu a le condamna copiii la boală și suferință. În fiecare zi facem eforturi, la limita timpului personal, sacrificând din ce putem pentru a ajuta alți părinți să-și protejze copiii tocmai împotriva bolilor prevenibile. 
Acuzațiile că noi sau orice altă persoană pro vaccinare ar face pliante mincinoase este atât de deplasată încât practic doar cei antivaccinare au vehiculat-o. 
Pe de altă parte, așa cum am demonstrat mai sus, legătura dintre pliante cu informații false și manipulative și organizațiile antivaccin este foarte puternică. Am putea spune chiar că este principala lor rațiune de a fi. 
Sperăm ca procuratura să descopere vinovații și aceștia să plătească pentru ceea ce au făcut.
Și de asemenea sper ca organizații antivaccinare precum PDI să fi învățat că nu poți să pui informații false în spațiul public și apoi să te aștepți la credibilitate indiferent câte conspirații poți inventa.  

 Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews