ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 13 iunie, la Londra au avut loc manifestații în care forțele de ordine s-au confruntat cu persoanele ieșite să apere monumente din capitala Regatului Unit, în contextul în care după-amiază se anunța o nouă manifestație a grupurilor „anti-rasism”, care vandalizaseră monumente în zilele trecute.

Publicațiile mainstream, atât din Occident cât și din România i-au prezentat într-o lumină proastă pe cei ieșiți să apere patrimoniul cultural, neuitând să precizeze că au încălcat regulile de distanțare socială.

„Mii de manifestanți, printre care și militanți de extrema dreapta, nu au ținut cont de interdicția privind manifestările în perioada pandemiei de coronavirus și s-au adunat în apropiere de Parlament, unde statuia fostului premier Winston Churchill a fost degradată în timpul protestelor împotriva rasismului de week-end-ul trecut”, a scris Hotnews.

 
Publicația de la București titrase: „Manifestații la Londra: Ciocniri între poliție și activiști de extremă dreaptă, în Trafalgar Square”.

În chapeau, Hotnews a scris: „Protestatari de extremă dreapta s-au încăierat cu polițiștii, sâmbătă, în timpul unei manifestații la Londra, aruncând cu sticle și petarde, în timp ce forțele de ordine încercau să îi separe de manifestanții anti-rasism, relatează Reuters”.
 
 
După ce mai mulți internauți au sesizat public manipularea, cei de la Hotnews au modificat titlul în: „Londra: Antirasiștii și contra-manifestanții protestează într-o atmosferă tensionată”.
 
Chiar și așa, articolul începe cu menționarea faptului că apărarea monumentelor înseamnă încălcarea interdicției privind manifestările în perioada pandemiei. Evident, acest avertisment nu a existat în vremea protestelor anti-rasism.
 
„Mii de manifestanți, printre care și militanți de extrema dreapta, nu au ținut cont de interdicția privind manifestările în perioada pandemiei de coronavirus și s-au adunat în apropiere de Parlament, unde statuia fostului premier Winston Churchill a fost degradată în timpul protestelor împotriva rasismului de week-end-ul trecut”, scrie Hotnews.
 
Atât Ministrul de Interne, Priti Patel, din partea conservatorilor, cât și primarul progresist al Londrei, Sadiq Qan, au avut mesaje asemănătoare. Ministra de Interne a denunțat „o violență total inacceptabilă” și a cerut persoanelor prezente să revină acasă, pentru a stopa propagarea noului coronavirus și pentru „a salva vieți”

„Este clar că grupări de extremă dreapta provoacă violențe și excese în centrul Londrei”, a acuzat și primarul laburist al Londrei Sadiq Khan.

Reamintim că în SUA, mai multe sute de cadre medicale au semnat un document prin care afirmă că rasismul sporește pericolul răspândirii Covid-19.