ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Editura Contra Mundum va organiza sâmbătă, 1 iunie, de la ora 17:30, la Biserica Precupeții Noi din București, str. Ernest Broșteanu, o lansare-eveniment a cărții „Sorocul Impus” de Anthony Trollope. Invitat special al acestei conferințe va fi biofizicianul Virgiliu Gheorghe, care a prefațat cartea. La eveniment vor mai vorbi Pr. Gheorghe Holbea și Ninel Ganea, din partea editurii.

„Sorocul Impus” este unul din cele mai tulburătoare și mai puțin cunoscute romane ale secolului al XIX-lea, deși poartă semnătura unuia dintre autorii extraordinar de populari ai perioadei victoriene. Prima ediție a cărții s-a vândut în puțin peste 800 de exemplare, iar ulterior în decursul unui secol a mai fost reeditat o singură dată în limba engleză. Ediția publicată acum de Contra Mundum reprezintă o premieră în cultură română.

Poate că, în parte, această ocultare a romanului se datorează subiectului foarte sensibil, cartea tratând într-o manieră critică problema eutanasierii obligatorii a bătrânilor. Trollope realizează în această scriere un adevărat tur de forță, prezentând întreaga argumentație în favoarea uciderii celor în vârstă la persoana I, din perspectiva personajului negativ, ceea ce îl constrânge pe cititor să se confrunte cu multe din consecințele negative ale eutanasiei și cu dimensiunea morală mai profundă a subiectului.

Romanul este foarte actual și prin prisma schimbărilor și evenimentelor din ultimii ani, culminând cu perioada pandemiei, în care bătrânii au fost identificați drept o categorie „vulnerabilă”. 

De asemenea, merită amintit în context că, în unele țări, cum ar fi de pildă Canada, aproximativ 4% din cauza deceselor o reprezintă eutanasierea (voluntară), iar vocile care susțin eutanasierea forțată a unor categorii de populație (bolnavii mintali) se bucură de un statut mainstream.