ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu toții ne amintim de știrea conform căreia un băiat de la Emag a inventat o extensie prin care cititorii internetului să fie avertizați dacă intră pe un site cu „știri false”.

Așa cum arăta analiza ActiveNews, siteurile de pe lista neagră au fost alese după criterii ideologice și partizane, nicidecum pe criterii obiective. Digi24 a fost printre primele instituții media care a promovat această listă, oferind inclusiv link spre locul de unde se poate descărca aplicația!

Pe 23 februarie, postul Digi24 și siteul omonim au transmis o știre despre „Copii cu dizabilități, lăsați fără sprijin de Guvern”.

Dat fiind faptul că orice țară, chiar și republica România are un singur Guvern în funcție, orice cititor ar fi îndreptățit să creadă că acești copii au fost lăsați fără sprijin de către actualul Guvern. În realitate, cei care au luat măsura criticată în reportaj au fost cei din Guvernul anterior, cel condus de Dacian Cioloș. În mod corect, titlul ar fi trebuit să fie: Copii cu dizabilități, lăsați fără sprijin de fostul Guvern.

De altfel, abia pe la jumătatea știrii, putem afla că artizanii acestei măsuri nefericite sunt foștii titulari ai ministerului Muncii, respectiv cel al Sănătății, al căror nume nu este pomenit de către jurnalista care a redactat știrea.

„Mama se teme însă că, o dată cu intrarea în vigoare a Ordinului dat de foștii miniștri ai Muncii și Sănătății la sfârșitul anului trecut, copilul va pierde dreptul de a avea un însoțitor”, afirmă realizatoarea reportajului.

Postarea știrii în acest mod a avut efectul previzibil: pe pagina de facebook a Digi 24, abundă comentariile negative față de actualul Guvern, oamenii fiind în mod previzibil căzuți în capcană. Pentru o comparație, să ne gândim că ar fi scris cineva o știre de genul acesta: „Președintele României a chemat minerii să-i bată pe studenții care manifestau în Piața Universității” sau că „Guvernul a decis colectivizarea satelor”.

Aceeași atitudine, de a feri asocierea între Guvernul Cioloș și măsura respectivă, a avut-o și Hotnews, care a fost totuși ceva mai explicit decât Digi24:

Având în vedere titlul înșelător, modul echivoc în care se vorbește despre autorii măsurii criticate, dar și eludarea apartenenței lor politice, fac ca această știre a Digi24 să intre în categoria FAKE NEWS. 

Între timp, măsura a fost anulată de către actualul Guvern.