ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce zile în șir Adevărul a ținut-o langa cu bannere mari pe care scriau despre „măicuțele care împing oameni pe șinele de tren”, acum insistă pe aceeași linie cu o poveste despre „femeile care au bruscat oameni în Vaslui, căutate de credincioși pentru «har»”.

Nu numai că nu au retractat nimic, după ce chiar Mediafax a scris că era vorba despre niște false călugărițe, femei „deghizate” în călugărițe. Dar merg mai departe și plusează pe aceeași linie.

Deci, ne spune (ne)Adevărul, asta chiar sunt „maici”, și încă nu oarecare – „maici” căutate pentru har. Inisistă să acrediteze, pe bază de mărturii anonime, că ar fi niște călugărițe, și că ar fi spirijinite chiar de mănăstiri – ar fi fost „găzduite” de anumite mănăstiri. Păi, în primul rând acele mărturii citate chipurile cu ghilimele nu sunt atribuite nimănui, nu găsim nici un nume acolo, nimic. Apoi, chiar și dacă ar fi așa, oricine dorește poate să fie găzduit de o mănăstire din România; până și așa-zișii jurnaliști de la (ne)Adevărul.

Pe scurt, teza e, așadar, că „măicuțele” ar fi asumate de Biserică, deși nu ar fi asumate oficial de aceasta.

Încă o dată, să presupunem că acele mărturii anonime pe care le citează Adevărul ar fi autentice – deși nu știu de ce ar trebui să-i credem, după ce zile în șir au dat fake news după fake news pe subiect. Și când în text nu apare nici un nume și nici o poziție a vreunui teolog, ierarh sau reprezentant al Bisericii vizavi de subiect. Dar (ne)Adevărul nu suflă nici un cuvânt despre faptul că astfel de „măicuțe” și de „călugări” urlau de mulți ani (decenii deja) împotriva ierarhilor și a patriarhului. De pe vremea PF Teoctist chiar. Un grup de schismatici care mai târziu au devenit cunoscuți sub numele de „nepomenitori”. Oricine cunoaște un pic de istorie recentă a Bisericii își dă seama că indiciile pomenite în text (femei care vagabondează toată viața, nu țin de vreo mănăstire, au un comportament violent, etc) conduc toate spre o astfel de structură schismatică, paralelă.

În orice caz, până la „nepomenitori”, aici este vorba în mod clar de persoane cu probleme psihice. Puțin probabil ca ele să țină de fapt fie și de vreo structură schismatică, paralelă. Cât despre „neadevăriști”, fabricarea de fake news și ocultismul de bodegă par să fie menirea și viața lor secretă