În premieră pentru spațiul media românesc, publicistul Iulian Capsali, fostul director editorial al României Libere,  a semnat o declarație notarială, pe propria răspundere, prin care afirmă că nu a colaborat cu fosta Securitate, sau actualele servicii de informații românești sau străine.

„Ca jurnalist și fost director al cotidianului central "România Liberă", oficios care la rândul lui a fost parte a Sistemului până în clipa în care patronul de la acea dată a decedat în penitenciar (nota bene, Sistemul nu își protejează nici măcar contribuitorii, iar cazul Băsescu/Petrov este de asemenea simptomatic), cred că însănătoșirea presei este un pas esențial în dezvoltarea democrației românești.


Acum trei decenii tinerii de atunci, între care mă aflam și eu, și-au pus la bătaie libertatea iar eroii și-au dat sângele pentru Adevăr. În niciun caz nu pentru controlul serviciilor secrete asupra societății, presa liberă fiind un factor esențial în sănătatea unui stat suveran.

Pentru aceasta am dat în fața notarului o declarație pe proprie răspundere - care atrage răspunderea penală în cazul în care se dovedește falsă -, prin care declar că nu am fost NICIODATĂ colaborator al structurilor de stat NAȚIONALE sau STRĂINE care desfășoară activități de informații. Formularea e mai cuprinzătoare și o găsiți în propria declarație”, a spus Capsali.
 
Acesta a cerut tuturor jurnaliștilor să facă același lucru: „Cer tuturor jurnaliștilor români, implicit celor care se erijează în purtători de cuvânt ai grupurilor justițiare din spațiul public, să dea o astfel de declarație, ca semn al independenței editoriale și pentru edificarea unei relații de încredere cu publicul cititor.

Manipulările din presă coordonate de ofițeri (acoperiți) ai serviciilor trebuie să înceteze, dacă dorim ca societatea românească să își recapete încrederea în libertatea presei, pentru ca direcția în care merge România să fie una organică (eliberată de ideologie), echilibrată și viabilă”.
 
Iată declarația semnată de Iulian Capsali, act care poartă răspundere penală:
 

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews