ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În premieră pentru spațiul media românesc, publicistul Iulian Capsali, fostul director editorial al României Libere,  a semnat o declarație notarială, pe propria răspundere, prin care afirmă că nu a colaborat cu fosta Securitate, sau actualele servicii de informații românești sau străine.

„Ca jurnalist și fost director al cotidianului central "România Liberă", oficios care la rândul lui a fost parte a Sistemului până în clipa în care patronul de la acea dată a decedat în penitenciar (nota bene, Sistemul nu își protejează nici măcar contribuitorii, iar cazul Băsescu/Petrov este de asemenea simptomatic), cred că însănătoșirea presei este un pas esențial în dezvoltarea democrației românești.


Acum trei decenii tinerii de atunci, între care mă aflam și eu, și-au pus la bătaie libertatea iar eroii și-au dat sângele pentru Adevăr. În niciun caz nu pentru controlul serviciilor secrete asupra societății, presa liberă fiind un factor esențial în sănătatea unui stat suveran.

Pentru aceasta am dat în fața notarului o declarație pe proprie răspundere - care atrage răspunderea penală în cazul în care se dovedește falsă -, prin care declar că nu am fost NICIODATĂ colaborator al structurilor de stat NAȚIONALE sau STRĂINE care desfășoară activități de informații. Formularea e mai cuprinzătoare și o găsiți în propria declarație”, a spus Capsali.
 
Acesta a cerut tuturor jurnaliștilor să facă același lucru: „Cer tuturor jurnaliștilor români, implicit celor care se erijează în purtători de cuvânt ai grupurilor justițiare din spațiul public, să dea o astfel de declarație, ca semn al independenței editoriale și pentru edificarea unei relații de încredere cu publicul cititor.

Manipulările din presă coordonate de ofițeri (acoperiți) ai serviciilor trebuie să înceteze, dacă dorim ca societatea românească să își recapete încrederea în libertatea presei, pentru ca direcția în care merge România să fie una organică (eliberată de ideologie), echilibrată și viabilă”.
 
Iată declarația semnată de Iulian Capsali, act care poartă răspundere penală: