ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrii Energiei din UE au aprobat marți, 27 iulie, un plan de reducere a consumului de gaze cu 15%, după mai multe controverse cu Bruxelles-ul.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus un plan de reducere a consumului de gaze cu 15%, în perioada august 2022 și martie 2023 pentru statele membre UE, al cărui scop era asigurarea unor stocuri suficiente pentru iarna aceasta și următoarea (!).

Propunerea s-a lovit însă de opoziția mai multor state membre, între care Ungaria, Italia, Portugalia și Spania, care au afirmat că reducerile de până acum sunt suficiente și că o astfel de decizie ține de suveranitatea și competența fiecărei țări.

În fața acestei opoziții, Cehia, care deține președinția prin rotație a UE, a îmblânzit propunerea inițială, fiind vorba de data aceasta de reducerea benevolă a consumului.

Însă a fost aprobat un nivel de alertă la nivel de Uniune, care, odată atins, ar face reducerea obligatorie pentru țările membre.

De asemenea, dacă cinci din țările membre declară alertă la nivel național, atunci UE poate declanșa alerta la nivelul întregului bloc, caz în care de asemenea reducerile devin obligatorii.

În condițiile în care livrările de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 au ajuns la 20% din fluxul normal, este foarte probabil ca măcar una dintre cele două condiții să se îndeplinească rapid.

Irlanda și Malta, care nu sunt conectate la rețeaua de gaze rusă, sunt scutite de obligativitatea reducerilor.

Noua propunere a fost aprobată cu votul a 26 din cele 27 de țări. Singura opoziție s-a înregistrat din partea Ungariei.

Evident, România, prin ministerul condus de Virgil Popescu (foto), a acceptat acest amestec grosolan în competențele sale naționale.