ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:06 Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că instituția salută decizia CNCD.

„Nu putem decât saluta dreapta, deci fireasca hotărâre a CNCD, precum și inițiativa pe care a avut-o anterior dl Cristian Jura, distins membru al acestei instituții.

Le mulțumim tuturor celor ce au luat atitudine împotriva unui abuz intolerabil, a unei ofense la adresa Bisericii și, punctual, la adresa Catedralei Naționale.

Sesizarea vulnerabilităților unor importante sisteme informaționale, oricui ar aparține acestea, precum și sancționarea pasivității față de o asemenea sesizare, este un gest moral de normalitate civică. Asemenea vulnerabilități informatice, mai ales când ele apar la un nivel atât de înalt, pot periclita imaginea oricărei alte instituții, deci sunt total inacceptabile, remedierea lor fiind o datorie”, a precizat Bănescu într-un comunicat de presă.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ

 


Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat Google România pentru că nu a luat nici o măsură de schimbare a denumirii din „Catedrala Prostirii Neamului” în Catedralei Mântuirii Neamului pe aplicația Google Maps, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

CNCD a decis că fapta Google reprezintă o faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Mai mult, Google România e obligată să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română).

Este pentru prima oară în România când o instituție publică cere Google să își schimbe prima pagină – fie și prin publicarea deciziei administrative a CNCD.

La începutul lunii mai 2020, denumirea „Catedrala Mântuirii Neamului” a fost schimbată pe Google Maps, noul nume fiind „Catedrala Prostirii Neamului”, după cum informa ActiveNews la vremea respectivă.Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a criticat dur această situație la acel moment, spunând că ”Recentul atentat pe Google Maps asupra numelui „Catedralei Naționale”, ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România”.

Reacția lui Vasile Bănescu este disponibilă aici.