ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-miniștrii din România, Grecia, Bulgaria, Serbia au discutat, marți, cum să deschidă granițele între ele. Dacă reprezentanții ultimelor trei state au convenit deschiderea granițelor pentru turism, România, reprezentată la discuții de premierul Orban, a refuzat.

Reuniunea a avut loc la inițiativa premierului bulgar și a avut ca subiect situația cauzată de pandemia de COVID-19 și perspectiva unor posibile viitoare măsuri de relaxare a restricțiilor de circulație transfrontalieră între cele patru state, de o manieră coordonată în scop de afaceri, umanitar, familial și turistic, informează Radio România Actualități.

În contextul unui schimb de experiențe și de bune practici cu privire la modul în care fiecare țară a gestionat criza pandemiei de corona, Kyriakos Mitsotakis a prezentat modelul aplicat de Grecia pentru stoparea infectării corona și planul elaborat de Guvernul elen, în colaborare cu echipa de experți, pentru revenirea economiei și a societății la normalitate.

Circulația persoanelor între Bulgaria, Grecia și Serbia va fi permisă de la 1 iunie, fără obligativitatea perioadei de carantină de 14 zile, a anunțat și premierul bulgar, Boiko Borisov, care nu a mai așteptat și decizia României.

Persoanele care călătoresc între aceste țări vor mai avea nevoie doar de o declarație scrisă la frontieră, care să ateste că nu prezintă simptome de COVID-19.

Spre deosebire de celelalte state balcanice care au participat la acest format cvadrilateral, România nu este încă hotărâtă să deschidă granițele de la 1 iunie.

Prin urmare, liderii Bulgariei, Serbiei și Greciei, vor deschide granițele pentru turiștii din această regiune, de la 1 iunie. România face însă opinie separată invocând, prin vocea liderilor de la București, starea de alertă existentă pe teritoriul țării.

„România are totuși o poziție specială, pentru că hotărârea de declarare a stării de alertă trebuie aprobată de Parlament. După aprobarea acestei legi putem lua în calcul deschiderea sezonului turistic și când se va deschide sezonul turistic. Ce este cert este că la sfârșitul săptămânii vom putea avea o primă evaluare a primei săptămâni după starea de urgență. Dacă aceasta va fi pozitivă, în sensul că numărul de îmbolnăviri va rămâne în limitele a ceea ce se întâmplă până acum, sigur că putem să discutăm și de turism, și de deschidere de terase. Dacă, în schimb, evaluarea din punct de vedere sanitar ne va spune că, din contră, numărul cazurilor nu a scăzut, trebuie să ne gândim foarte bine ce măsuri vom lua. Haideți să mai așteptăm câteva zile”, a spus Popescu la Digi24.

În Grecia s-au deschis plajele cu asigurarea unei distanțe de siguranță între șezlonguri și cu păstrarea unor norme stricte de igienă.

Cafenelele și restaurantele se redeschid de asemenea de la 1 iunie dar va fi permisă doar servirea la terase în aer liber.

Mesele trebuie așezate la 2 metri distanță una de alta, iar la o masă vor putea sta maximum 4 persoane.

Și Bulgaria intenționează să repornească turismul de la 1 iunie de asemenea cu păstrarea regulilor de distanțare socială și a măsurilor antiepidemice.