ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preasfințitul Siluan, Episcop al Eposcopiei Ortodoxe Române în Italia, transmite un mesaj către românii din Italia și din țară prin care își exprimă compasiunea față de toate persoanele contaminate, și solidaritatea față de familiile acestora.
 
În mesaj, PS Siluan recomandă tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor „să respecte cu strictețe prevederile tuturor Ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare italiene, precum și toate recomandările de imediată necesitate în ceea ce privește igiena și sănătatea publică.” Cu alte cuvinte, le spune să respecte legea, să meargă la spital, să urmeze tratamente dacă e cazul etc. În același mesaj, le dă credincioșilor câteva sfaturi pentru întărirea duhovnicească la vremuri de încercare: să se încredințeze în rugăciune purtării de grijă a lui Dumnezeu, să rostească adesea Tatăl nostru, să se împărtășească, să folosească undelemn de la Sfântul Maslu și să bea aghiasmă, etc. Adică reiterează toate recomandările tradiției Bisericii, pentru vremuri de „nevoie și primejdie omenească”.

Și ce scriu „jurnaliștii” de la RFI? Ei scriu așa: „sfaturi anti-coronavirus de la Biserică: Ungeți-vă cu untdelemn, beți apă sfințită și spuneți Tatăl Nostru.” Altfel spus, sfaturile acestea ar fi anti-coronavirus, iar tâmpiții de ortodocși ar combate coronavirusul cu aghiasmă. Textul accentuează doar părțile în care este vorba despre pregătirea duhovnicească și le eludează pe cele unde este vorba despre respectarea tuturor recomandărilor în ceea ce privește igiena și sănătatea publică.

Măi (pseudo)jurnaliștii vieții de la RFI, cea de-a doua parte a mesajului PS Siluan de care vă bateți voi joc în titlu se referă la pregătirea duhovnicească a credincioșilor, care este un palier cu totul diferit față de obligațiile lor civice și de respectarea normelor sanitare. Elemente subliniate în mod distinct în mesaj. Nicăieri mesajul nu spune că ortodocșii „din Evul Mediu” ar trebui să combată coronavirusul cu aghiasmă. Textul le amintește, pur și simplu, credincioșilor cum să se pregătească spiritual pentru astfel de vremuri de încercare, urmând învățăturile Tradiției.

Este ca și cum OMS ne-ar spune să prevenim gripa cu un vaccin, iar niște deștepți de la un site ortodox ar sări din baie cu un titlu de genul „OMS ne recomandă să ne mântuim cu ajutorul vaccinurilor”. Voi, deștepților de la RFI, încercați în mod jalnic să faceți mișto de „proștii” de credincioși. Dar eu unul nu am văzut până acum nici un credincios care să fie așa de prost ca voi. Și să scrie așa o gogomănie.

Dar dacă vreun guru ar recomanda meditație și reculegere, pentru vremuri de încercări și primejdii? Ați mai fi scris că yoghinii combat coronavirusul prin meditație? Sau dacă vreun imam musulman ar recomanda rugăciune pentru vremuri de molimă, ați îndrăzni să vă bateți joc de el spunând că musulmanii combat coronavirusul cu rugăciunea? Asta se cheamă nu doar să manipulezi, înseamnă să fii foarte foarte prost. Mai prost decât a fost vreodată orice „religios”.

PS: Iar în poză este pus PF Daniel, care nu are nici o legătură cu mesajul emis de PF Siluan al Italiei. Fake news-ul grosolan a fost și este rostogolit și de alte publicații și alți comentatori „deontologici”: Newsweek, Lucian Mîndruță etc