ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apropierea Sfintelor Paști pare să fi stârnit emoții în rândul jurnaliștilor din trustul Intact. Din păcate însă, nu sunt din rândul emoțiilor care îndeamnă la respectarea adevărului și a aproapelui, ci dimpotrivă.

Astfel, atât pe Antena 1 și pe Antena 3 a fost prezentată o „știre” despre ora de religie, subiect despre care se spune că ar fi „din nou” subiect de scandal.

La jurnalul de știri de pe Antena 1, prezentatoarea Andreea Berecleanu citește pe un ton grav de pe prompter:
„Elevii vor analiza la ora de religie texte din Vechiul Testament. Noua programă școlară a stârnit indignare în rândul părinților.Ministrul Educației spune că nu a citit proiectul, așa că nu poate comenta. Cert este că există o directivă a Comisiei Europene care prevede că elevii din gimnaziu să studieze istoria religiilor, nu dogmele unui anumit cult”.

Întregul reportaj este disponibil mai jos: 

În realitate, nu există nicio directivă a Comisiei Europene privind ora de religie, ci este vorba despre o recomandare a Consiliului Europei, 1720/2005. Conform wikipedia, o directivă este un „act legal al Uniunii Europene care cere statelor membre să ajungă la un anumit rezultat, fără a dicta mijloacele prin care se ajunge la acel rezultat”. 

În același timp, Consiliul Europei este o instituție cu un statut mai degrabă onorific, care este format din țări membre ale UE și nu numai și care nu are nicio putere de decizie asupra țărilor membre. Recomandarea 1720/2005, cea pe care jurnaliștii de la Antene au transformat în directivă a unei alte instituții este de fapt un document în care este analizat rolul religiei în societate.
 
La final, Adunarea Consiliului Europei recomandă Comitetului Miniștrilor „să încurajeze guvernele statelor membre să se asigure că existe ore de studii religioase la nivel primar și secundar în cadrul școlilor de stat”. Printre alte sugestii, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei afirmă că respectivele ore de studii religioase, ar trebui să includă „cu imparțialitate completă, istoria principalelor religii, precum și opțiunea de a nu avea nicio religie”.

Este evident, astfel, că textul recomandării Consiliului Europei nu cere ca orele de studii religioase să fie dedicate exclusiv dedicate studiului istoriei religiilor, așa cum afirmă jurnaliștii Antenelor, ci să includă și astfel de noțiuni, ceea ce este cu totul altceva.

În textul pe care nu l-au citit jurnaliștii, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei mai arată că „toate cele trei mari religii monoteiste au o origine comună (Avraam) și împărtășesc valori comune cu alte religii și valorile susținute de către Consiliul Europei se nasc din aceste valori”.

În ceea ce privește țările în care predomină o anumită religie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei recomandă evitarea prozelitismului, iar copiii ar trebui să învețe și despre originea tuturor religiilor, ceea ce se întâmplă deja în România.

De asemenea, este curioasă afirmația că noua programă a orei de religie a stârnit „indignare” în rândul părinților, de vreme ce la finalul lui 2015, peste 93% dintre părinți și-au înscris copiii la ora de religie aferentă cultului de care aparțin. 

„Știrea” a fost preluată și prelucrată și pe Antena 3, unde se vorbește din nou despre inexistenta „directivă”. Mai mult, „specialiștii în știri” plusează și afirmă că există o „recomandare” a „oficialilor UE” pe care ar fi menționat-o „părinții” care s-ar fi plâns Ministerului Educației, deși nu ne este prezentat niciun astfel de caz.

Aceste „știri” ce pot fi încadrate lejer la categoria FAKE NEWS sunt însă umbrite de ediția emisiunii iUmor ce va fi difuzată pe 15 martie, la Antena 1.

În cadrul acestei emisiuni va fi prezentat un așa-zis număr de „comedie”, în care un individ (foto stânga) face afirmații de nereprodus despre Iisus Hristos și Biserica Ortodoxă Română.

Dintre cele mai „blânde” afirmații ce se pot vedea în cadrul emisiunii amintim: „Dumnezeu taie porcul de ziua lu' Iisus" sau „Iisus e hipiot de la Vama Veche".

Emisiunea va fi difuzată la televizor pe 15 martie, cu 10 zile înainte marii sărbători a Bunei Vestiri. Fragmentul cu conținut blasfemiator este disponibil pe facebook, aici. Avertizăm cititorii că afirmațiile din videoclip au impact puternic emoțional.
 
Mai vechiul inamic al Bisericii Ortodoxe, cotidianul Adevărul, a pornit și el la „lupta” din aceste zile împotriva ortodoxiei, atacuri despre care ActiveNews a scris aici.
 
În imagine, o primă pagină din revista sovietică „Bezbojnic” (ce s-ar traduce prin Fără Dumnezeu), magazin editat în URSS între 1922 și 1941 de către Liga Ateiștilor Militanți.