ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un articol publicat pe pagina ziarului Adevărul, jurnalistul Cătălin Sturza contrazice un fake news anticlerical răspândit cu generozitate de unele site-uri de "presă", arătând că "Biserica NU refuză să-i facă slujbă de înmormântare creatorului de modă Răzvan Ciobanu din cauză că ar fi fost gay".

Nu a zis nimeni că Biserica refuză să-i facă slujbă lui Răzvan Ciobanu – și nu există nici o poziție oficială în acest sens. Se pretinde că un preot ar fi afirmat că e neclar dacă i se va putea face slujbă de înmormântare, în condițiile în care se specula că e posibil să fi fost vorba despre sinucidere. În ceea ce privește identitatea preotului care ar fi făcut afirmația, eu unul nu am reușit să găsesc numele acestuia nicăieri. Altfel, potrivit tradiției și canoanelor Bisericii, nu se oficiază slujbă de înmormântare pentru sinucigași, dacă se dovedește că aceștia nu erau ieșiți din minți - tradiția e valabilă și în Biserica Ortodoxă, și în Biserica Catolică", explică jurnalistul Cătălin Sturza.

Acesta punctează un aspect esențial: ceea ce va conta la înmormântarea creatorului de modă nu este nici homosexualitatea, nici posibila sinucidere, ci ateismul afișat de Răzvan Ciobanu, care ar putea determina familia defunctului să nu solicite serviciul religios la cimitir.

„Era neclar dacă rudele vor cere Bisericii să i se facă slujbă, de vreme ce singur declara că el nu mai face parte din Biserica Ortodoxă. Caz în care e posibil ca apropiații să nici nu ceară preot la înmormântare – și atunci, logic, nu i se va face nici slujbă. B.O.R. nu poate fi obligată să facă gesturi care merg împotriva canoanelor sale – așa cum nimeni nu poate obliga familia sau rudele unui decedat să cheme Biserica la înmormântare, dacă ei nu doresc acest lucru", arată Cătălin Sturza.

Jurnalistul citează una din sursele care au răspândit știrea falsă, huff.ro, în titlul căreia se induce cu rea intenție ideea că "preoții" refuză să-i facă slujba de înmormântare creatorului de modă și că acesta ar fi poziția oficială a B.O.R., deși este citat fără a fi numit un singur preot, iar Patriarhia Română infirmă supoziția. 

„Dacă citim știrea de pe huff.ro (...) o să vedem că e vorba de opinia care ar aparține unui simplu preot al cărui nume nu este precizat, nu de opinia oficială a BOR. Și, cu toate astea, titlul spune: „Decizie de ultimă oră a BOR. Preoții refuză să-i facă slujba de înmormântare”; și în primul paragraf citim: „Patriarhia a decis că preoții nu au ce căuta lângă «un gay».” Nici un cuvânt din corpul știrii, din ce scrie dincolo de primul paragraf, nu susține această idee", explică jurnalistul Cătălin Sturza.

Ulterior, știrea de pe huff.ro a fost actualizată cu un punct de vedere din partea Bisericii, care infirmă total cele scrise în articol, dar, cu toate acestea, titlul și primul paragraf al știrii sunt lăsate neschimbate, afirmând în continuare în mod fals că "BOR" și "preoții" ar refuza înmormântarea lui Răzvan Ciobanu pe motivul pretinsei sale homosexualități. Iată modificarea parțială a știrii:

„ACTUALIZARE – BOR schimbă decizia în cazul Răzvan Ciobanu! Acesta va fi înmormântat de un preot. "Este un moment greu pentru familie, e de bun simț ca ea să fie lăsată în pace să se ocupe de ceea ce înseamnă înmormântarea. E o tragedie, era un om tânăr. Dacă vor apărea probleme, abia apoi se poate discuta. Lucrurile trebuie să se întâmple în liniște. Cei abilitați să decidă într-o eventuală situație de acest gen sunt cei de la Arhiepiscopia Bucureștilor”, a declarat un oficial din partea Patriarhiei pentru Fanatik.ro", se arată pe huff.ro .

Chiar și în această formă pe jumătate îndreptată, știrea este falsă prin formularea că "BOR schimbă decizia în cazul Răzvan Ciobanu", deoarece din declarațiile reprezentanților BOR reiese că nu a existat nicio decizie a Patriarhiei Române sau a Arhiepiscopiei Bucureștilor în această speță. Falsul este continuat prin alegația că Răzvan Ciobanu "va fi înmormântat de un preot", ceea ce nu poate fi afirmat cu certitudine la momentul de față, atâta timp cât nu se cunoaște dacă a fost sau nu vorba despre sinucidere și dacă familia decedatului ateu va solicita sau nu un preot la ceremonia funerară.

Revenind la jurnalistul Cătălin Sturza, cel care demască falsul, acesta concluzionează la finalul argumentației de pe pagina ziarului Adevărul: "Așadar, mă întreb – cine profită, în fapt, pentru a obține diverse avantaje (trafic, rating, valuri mediatice) de pe urma morții unui om?".