Jurnalistul Mădălin Necșuțu, coordonator al ediției online a Evenimentului Zilei de Moldova și vicepreședinte al  Asociației Internaționale a Jurnaliștilor Români (AIJR), este câștigătorul de anul acesta al premiului „Mile Cărpenișan” pentru Curaj și Excelență în Jurnalism, oferit de către Asociația „Civic Media”, informează un comunicat.

„Asociația Civic Media acordă Premiul "Mile Cărpenișan” pentru Curaj și Excelență în Jurnalism la fiecare 3 Mai, pentru a marca Ziua Libertății Presei și a susține jurnaliștii cu adevărat independenți din România și spațiul istoric și cultural românesc. Anii trecuți am omagiat activitatea prodigioasă a unor ziaristi puși în slujba adevărului și a valorilor naționale atât în vestul țarii cât și în răsaritul românesc, în Basarabia și Bucovina. Anul acesta, la aniversarea a 100 de ani de la consfințirea României Mari, ne întoarcem la cea care a dat primul glas pentru Marea Unire, Basarabia română.

Jurnalistul de politică internațională Mădălin Necșuțu, coordonator al ediției online a Evenimentului Zilei de Moldova (evzmd.md) și vicepreședinte al Asociației Internaționale a Jurnaliștilor Români (AIJR), format în departamentul de politică externă națională al ziarului ZIUA, primește anul acesta, la aniversarea Centenarului României Mari, Premiul Mile Cărpenișan pentru curaj și excelență în jurnalism. Mădălin Necșuțu, corespondent de Basarabia a numeroase publicații din țară și străinătate, s-a remarcat în activitatea sa pentru profesionlismul abordării provocărilor spațiului istmului ponto-baltic. Dincolo de editorialele și analizele sale, publicate în EVZ sau în Kiev Post și Balkan Insight, Mădălin Necșuțu, absolvent al Facultății de Istorie a Universității București, cu master în Relații Internaționale și studii post-universitare în domeniul diplomației, a relatat adeseori despre drama românilor de sub ocupația sovietică, prin reportaje mișcătoare de la locul masacrului de la Fântâna Albă sau prezentând materiale de istorie privind, de exemplu, eliminarea de către bolșevici a marilor noștri înaintași, luptători ai adevărului prin cuvânt, condamnați la moarte în "Lotul Ziaristilor". Pentru acestea și pentru multe altele, suntem bucuroși să-i oferim Premiul înființat de Asociația Civic Media pentru a onora memoria curajosului nostru coleg Mile Cărpenișan, plecat prea devreme dintre noi.
 

Începând din 2010, Civic Media a premiat de 3 Mai – Ziua Libertății Presei – jurnalismul de front, prin Dan Nițescu, fostul operator și prieten al lui Mile Cărpenișan, reținut abuziv de autoritățile de la Chișinău în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, pe ziaristrul free-lancer Cristian Botez, un veteran al majorității războaielor de pe glob din ultimele două decenii și jumătate, cât și pe jurnalistul orădean Florin Budea, care s-a luptat pentru adevăr în instanță cu vicepreședintele Parlamentului European Laszlo Tokes, apoi pe redutabilul analist de politică internațională – și nu numai – Corneliu Vlad, din vechea școală românească de politică externă națională, urmat de Dan Tanasă, energicul blogger și apărător al drepturilor românilor din Harghita și Covasna, pentru ca apoi să-l recompensăm pentru întreaga sa activitate neprețuită pe cercetătorul bucovinean Vasile Ilica, veteran de război și "persona non grata” în Ucraina, acum plecat dintre noi fără a-și fi mai văzut plaiurile natale, urmat de istoricul și jurnalistul basarabean Alexandru Moraru pentru ca apoi să recompensăm onorific plurivalența și profesionalismul a doi jurnaliști extraordinari, soții Simona Lazăr și Valentin Țigău, ziariști de marcă ai Radio România, interziși în Ucraina pentru reportajele lor despre românii din sudul Basarabiei, anul trecut întoarcându-ne la celalalt obraz pălmuit al României, Premiul "Mile Cărpenișan” 2017 fiind oferit Publicației Buletin de Carei și Doamnei Daniela Ciută, pentru întreaga sa activitate neobosită ca ziaristă și Președinte al Despărțământului ASTRA Carei și filialei Carei a Asociației Foștilor Refugiați, Strămutați și Expulzați din Ardealul de Nord în urma Dictatului de la Viena din 1940.

În memoria lui Mile Cărpenișan reamintim una din ultimele sale dorințe, lăsate în eter: "Vă provoc să fiți oameni! În fiecare zi, vă provoc să faceți câte o faptă bună”. Să nu uităm nicicând această "provocare”. Doamne, ajută!”


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews