ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 10 octombrie, Televiziunea Română a difuzat primul episod din noua serie „Dispăruți fără urmă”. Emisiunea prezintă istoriile unor copii sau adulți care parcă au dispărut de pe fața pământului.

Aproximativ 3.000 de persoane dispar anual în România, iar 90% dintre cazuri sunt rezolvate în primele zile de la anunț. Deși statistica pare îmbucurătoare, totuși sute de persoane, de copii sau adulți, rămân ca dispăruți de pe fața pământului, despre care cei dragi nu mai știu nimic.

În arhivele Poliției Române sunt sute de dosare cu copii care n-au mai fost găsiți niciodată. Emisiunea vine în sprijinul acestora.

Emisiunea „Dispăruți fără urmă” revine la TVR 1 după cinci ani, într-o nouă formulă de realizare și cu un nou amfitrion. Rafael Udriște, jurnalist cu o experiență de 25 de ani la Televiziunea Română, aduce în atenția publicului cazuri de persoane dispărute, copii și adulți, neelucidate încă. Emisiunea, într-un format de documentar cine verite, încearcă să readucă la viață poveștile unor oameni de negăsit.

Rafael Udriște este cel care scormonește prin arhive, stă de vorbă cu familiile personajelor noastre, dar și cu autoritățile, încercând să îi mențină vii pe acești oameni în memoria apropiaților. Dincolo de dramatismul destinelor individuale, emisiunea își propune să analizeze în profunzime și să semnaleze disfuncțiile unei societăți din ce în ce mai închise și surde la problemele membrilor ei. De ce ne fug copiii de acasă? De ce îi acceptă cu ușurință pe străini în preajma lor? De ce ne ascundem? De ce căutăm fericirea departe de familiile noastre? De ce părinții își abandonează copiii sperând că astfel le vor oferi o viață fericită? 

Emisiunea poate fi urmărită în fiecare joi, de la ora 22:00, pe TVR 1.