Sute de prieteni, prestigiu social, distracție nesfârșită, toate acestea fac din facebook un loc perfect, de stau și mă întreb cum de nu s-a gândit însuși Dumnezeu să creeze o astfel de lume.

Ziua 4 – Dincolo de facebook, lumea reală devine o insulă (duminică)

Departe de facebook, abia acum am consțientizat că totul se întâmplă acolo, spațiul virtual uimitor care adună la un loc evenimente, păreri, sfaturi, rețete culinare, prieteni, știri, promoți, recomandări.

În aceste câteva zile, în care am rezistat eroic și am stat departe de ispita asta virtuală, am citit tot felul de publicații online, ziare și agenții de presă, și tot am impresia că habar nu am ce se mai întâmplă în lume.
Plus un sentiment brusc de însingurare, de parcă am rămas singură pe lume. Comparativ cu spațiul online, lumea reală devine o insulă. Constat că încerc de bună voie de mă autoexilez în această insulă. Dar ce să vezi? Pe această insulă am descoperit o ființă minunată, care se bucură enorm că m-am întors din această lume matrixială în lumea materială: copilul meu!

Pentru copilul meu scriu acest jurnal, ca peste ani, când o să citească aceste rânduri, să înțeleagă de ce o să încerc să-l țin departe de această lume virtuală.

La câteva ore distanță de la aceste rânduri scrise dimineață, eram gata să întrerup exilul și să amân această aventură pentru o dată ulterioară când o să fiu mai pregătită. Citesc văicăreala din urmă și mă întreb dacă are vreun temei sau doar mă alint? Cum să nu aibă, din sute de prieteni virtuali, abia 3-4 dacă au reușit să renunțe la facebook și doar doi dintre ei nu s-au mai întors niciodată acolo.

Ziua 5 (luni)

E Săptămâna Mare, timpul potrivit pentru a ne aduce aminte cine suntem și cine am vrea să fim.
Am rămas cu tendința de a gândi în postări. Nici nu știu cum să explic asta, dar după 10 ani de facebook mintea pare că s-a specializat în a transforma gândurile în fraze scurte, numai bune de postat.

Cred că facebook-ul are deja rădăcini adânci în mintea mea și, probabil, o să-l port cu mine multă vreme de acum înainte, indiferent de care parte a logării mă voi afla. Important e că încă nu am abandonat lupta. Zilele astea reprezintă un record absolut pentru mine, nu cred că am avut nici măcar o zi în ultimii ani în care să nu semnez condica virtuală. 

Acum sunt mai mult demoralizată și nici încredere prea multă nu mai am că voi continua acest drum, care nici nu știu măcar unde mă duce, dar, de dincolo de timp, o voce îmi șoptește încurajator: niciodată nu e prea târziu să pui început bun!

Pe seară, am parcurs un drum cam de 7 minute spre casă în aproape o oră. Am vorbit cu toți vecinii care își plimbau câinii, cu vânzătoarea de la patiserie, ieșită în pragul magazinului să fumeze, cu o bunică pe care o știam din parc. Cred că mă transform în  pensionarul care vorbește cu oricine la coada la ghișeu, dar trebuie să înlocuiesc cu ceva lista virtuală de prieteni, pe care tocmai am pierdut-o undeva într-o bulă iluzorie.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews