ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imediat după conferința de miercuri seara, în cadrul căreia au fost semnalate modificările aduse protocolului BOR-MAI, titlurile ziarelor s-au grăbit să anunțe ca element de noutate „slujbele fără credincioși”, când de fapt participarea la slujbe a fost interzisă în urmă cu o lună, prin ordonanță militară, și nu s-a luat în calcul ridicarea acestor restricții.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, miercuri noapte,  noua procedură prin care românii pot primi „Sfintele Paști” și Sfânta Lumină cu ocazia Învierii Domnului, în urma modificărilor aduse protocolului încheiat între Biserica Ortodoxă Română (BOR) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Imediat după conferință, presa a scris că modificarea protocolului împiedică credincioșii să participe la slujbă.

MAI a modificat acordul cu BOR: Slujbele vor fi fără credincioși, iar pâinea sfințită va fi dusă la domiciliu. Poliția nu mai împarte Lumina de Înviere”, anunță Libertatea.

„S-a rupt protocolul Patriarhiei cu MAI: Nu se mai dau Pastile la biserica si nu se merge la Inviere”, anunță Ziare.com 

„Ce prevede noul acord dintre MAI și BOR: Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române și prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult”, scrie Euractiv.ro


De fapt, protocolul încheiat între Biserica Ortodoxă Română și Ministerul Afacerilor Interne nu a vizat nici în formula inițială, nici în cea rezultată ca urmare a intervenției președintelui Iohannis, participarea credincioșilor la slujbe. Accesul la slujbe a fost interzis prin ordonanță militară nr.2, în 21 martie 2020, și nu s-a pus problema ca aceste restricții să fie ridicate.

Singurul obiectiv avut în vedere de protocolul mai sus menționat a fost constituirea unor echipe mixte voluntari-polițiști pentru distribuirea Luminii în noaptea de Înviere. Ulterior, la solicitarea președintelui Iohannis și sub presiunea atacurilor anticreștine  din social media, protocolul a fost modificat, în sensul că polițiștii nu vor mai fi implicați în distribuirea Luminii, sarcina rămânând în seama voluntarilor din fiecare biserică.