ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Realizatorul emisiunii Biziday de la TVR, Moise Guran, îi cere demisia preşedintelui TVR, Stelian Tănase.

Într-o postare pe blogul emisiunii, Moise Guran îl acuză pe Stelian Tănase că ar fi "un politruc" care nu ştie "nimic despre managementul unei societăți cu peste 2000 de angajați și cheltuieli de peste 140 de milioane de euro pe an".

Deşi precizează, încă de la început, că a "suspendat unilateral negocierile privind semnarea unui nou contract între Biziday și TVR", Moise Guran nu afirmă explicit că nu va mai continua la Televiziunea Română.

De altfel, la finalul articolului, acesta face publică corespondenţa dintre TVR şi societatea sa din timpul negocierilor. Astfel, după ce-l "desfiinţează" pe Stelian Tănase, cei de la Biziday arată care este de fapt, problema: mutarea orei emisiunii din intervalul 22-23, în 19-20.

De asemenea, societatea privată este nemulţumită că TVR cere mărirea procentului din încasări alocat SRTV la 30% şi "a și a plafonului minim anual la 35 de mii de euro".

Mai jos, Moise Guran admite că finanţarea producţiei se face "se face prin oferirea unor mari angajatori a posibilității de a realiza legal, plasare de produse pe spațiul campaniei". Printre sponsorii emisiunii se numără OMV, Banca Transilvania şi Vodafone.
 
Surprinzător sau nu, Moise Guran a luat mereu apărarea sponsorilor săi, ori de câte ori numele acestora a fost criticat de către opinia publică. Reacţia unui alt jurnalist, Cătălin Tolontan, o puteţi găsi aici. Un alt jurnalist, Stelian Negrea a scris despre legăturile din OMV şi Moise Guran.

De altfel, nu este prima oară când Moise Guran recurge la mesaje publice de acest gen. În mai 2015, Guran a mai ameninţat că părăseşte TVR-ul, după o emisiune în care a sugerat că mărirea alocaţiei pentru copii stimulează consumul de alcool la nivelul ţării.Atunci, jurnalistul Patrick Andre de Hillerin l-a acuzat că se victimizează pentru a obţine programarea emisiunii la ora dorită de el. 
 
"Se apropie vacanța, pe timpul verii Biziday nu va mai presta, ca multe alte emisiuni zilnice, urmând, probabil, să fie date reluări, atunci când e cazul. Dar acum e cel mai bun moment pentru Guruan să reia placa victimizării, cu gândul la costul GRP-ului de toamnă: 19 nu bun, 22 bun. Așa că se trântește o emisiune scandalizatoare, ofensatoare, jignitoare. Și se așteaptă reacțiile. Care vin în valuri. Bifat.[...] Guruan nu apără copiii cărora părinții alcoolici le beau alocația. Guruan nu-și apără decât slotul orar. Peste Guruan n-au năvălit, în redacție, doi teroriști care să-l fusileze, ci, cel mult, niște sponsori care-i bat obrazul cu cifrele de audiență. Iar dacă el nu-și poate rezolva problemele prin muncă și competență, încearcă să și le rezolve prin scandal", a scris atunci Hillerin.