ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Site-ul vice.com are o rețea complexă de postaci, cu care provoacă cititorii și fac spam, arată o anchetă publicată pe blogul Freamata.ro.

Practic, există postaci care pozează în progresiști, dar și în creștin-ortodocși, cu scopul a atrage cât mai mulți cititori pe vice.com.
 
Apelează la o creștere a notorietății cu orice preț, cât mai agresivă și în același timp lașă, facută din spatele conturilor fantomă, scriu autorii anchetei, este una din concluziile articolului.

„Entitățile din online influențează opinii, prin numărul mare de aprecieri, iar  aparițile și distribuirile creeaza automat impresia că reprezintă ceva semnificativ, o voce care nu poate fi ignorată, peste care nu poți trece așa ușor cu vederea.

Site-ul vice.com este o asemenea pseudoentitate formatoare de mesaje virale, distingându-se în online de alte siteuri prin subiectele mai mult sau mai puțin tabu pe care le abordează și prin discreditarea a tot ce e incorect politic. E adevărat că în ultimul timp vice s-a decredibilizat chiar și în rândul propriilor susținători din cauza penibilismului în care aranjează cuvintele din titluri și a tertipurilor la care apelează pentru a atrage cât mai mult atenția. Dar ne propunem să mai adăugăm o cărămidă la zidul dintre publicația online și legătura lor cu realitatea. O glumă în ton cu subiectul de față ar fi că "Acest articol îți va arăta de ce nu merg bine lucrurile în România și cum se manipulează masele”, cu ironia de rigoare”, scrie freamatul.com.

Practic, susțin autorii anchetei, lucrurile stau cam așa:

„Încă din urmă cu un an m-am tot întâlnit cu un așa zis Nae (Petraru) pe unul din grupurile de Facebook pe care le frecventam. Observând că acesta postează cu mult tupeu articole sfidătoare ale vice pe diferite teme si adaugă descrieri care aveau ca scop evident provocarea discuțiilor în contradictoriu și instigarea, văzând că postările devin constante și frecvente l-am mirosit a fi un cont fals, folosit pentru a posta noutățile vice, un fel de a face propagandă celebrului site. Însă nu i-am acordat suficientă atenție pe moment.

La un an distanță îl întâlnesc pe același Nae la treabă pe mai multe grupuri spamând cu articole Vice, moment în care a devenit evident că persoana din spatele contului este de meserie "postac”. În mod firesc stokeuiesc contul care are toate caracteristicile specifice unui cont fals: nici o poză reală, în jur de 50 de prieteni (majoritatea de asemenea conturi fantomă), date completate aleatoriu si singura evaluare facută este la pagina vice. Noroc cu noul motor de căutare de la Facebook care acum e mai meseriaș și imediat aflu ca Nae postează constant pe grupuri de facebook articole Vice încă din 2015. Astfel prietenul nostru se dă ba din Timisoara, ba din Cluj, ba din București postând pe grupurile Timisoara anunțuri, Timisoara, Chirie Cluj Napoca, Regie, Vanzari Regie, Studenti Regie, Femei, Job Bucuresti, Romania etc. Tot ce are număr mare de membri și eficient de spămuit”.

Așadar, spun autorii anchetei,  tactica e simplă și foarte eficientă, postând separat un articol pe mai multe grupuri, numărul de aprecieri, distribuiri și discuții pe marginea acestuia cresc exponențial. „Comparând cu impactul postării inițiale pe pagina Vice impactul e net superior, deci probabil din acest motiv au ales o propagandă demnă de studiouri de video chat. Mergând pe același fir al prietenilor de pe contul postacului e de ajuns o anchetă facută în 15 minute din fotoliu să pot descoperi că rețeaua e mult mai mare, conturile folosite pentru propaganda vice sunt mult mai multe și probabil nu îmi ajung câteva zile pentru a face screenshot la toate postările pe care le-am găsit.”
 
Vice.com are postaci care pozează în creștin-ortodocși care distribuie materiale vice.com prefăcându-se oripilați de ce văd acolo. Un click de la ortodocși e la fel de bun ca și unul de la progresiști, chiar dacă publicația este asumat „liberală”. 
 

„Practic ei sunt în ambele tabere și mai nici unde, ei îi incită pe români unii împotriva celorlalți. Apelează la o creștere a notorietății cu orice preț, cât mai agresivă și în același timp lașă, facută din spatele conturilor fantomă. E o creștere articială a traficului pe site la care asistăm, fară de care ei nu pot avea nici un gram de veridicitate a opiniilor lansate. Fără această expunere perversă și instigatoare, opiniile scabroase ale celor de la vice nu ar cântări deloc în online, deci dacă ar fi să nu se folosească de propaganda underground pe sute de grupuri ei nu ar exista.

Cu alte cuvinte, ei în lumea reală și corectă a exprimării unei opinii nu există, sunt zero! Deci din momentul de față puteți să-i aruncați definitiv la groapa de gunoi a internetului propagandist”, scrie freamatul.com.