ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ediția din 30 aprilie a cotidianului american New York Times găzduiește un editorial elogios la adresa ideologului comunismului, Karl Marx.

Autorul articolului - prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la nașterea filozofului -  este britanicul Jason Barker, profesor asociat de studii culturale la Universitatea Kyung Hee din Seul, iar textul se intitulează „La mulți ani Karl Marx. Ai avut dreptate”. 

Printre altele, autorul notează că afirmația conform căreia Marx a devenit filozoful clasei de mijloc este corectă.

„În 2002, filozoful francez Alain Badiou a declarat la o conferință din Londra la care am participat că Marx a devenit filozoful clasei de mijloc. Ce a dorit să spună? Cred că a vrut să spună că opinia liberală și educată a devenit unanim de acord că teza principală a lui Marx este corectă: capitalismul este mânat de o profund divizivă luptă de clasă în care minoritatea conducătoare își însușește munca în plus a clasei muncitoare sub forma profitului”, scrie Barker.

Acesta adaugă, mai jos, că impactul lui Marx asupra lumii este mai mare decât al oricărui alt filozof de dinainte și de după el. Uitând să menționeze doar că o parte importantă din acest „impact” o constituie zecile de milioane de cadavre lăsate în urmă de regimurile care au încercat să-i pună teoriile în practică.

Autorul afirmă că „mișcări sociale precum Black Live Matter și campania #metoo îi sunt datoare nerostite lui Marx prin felul în care țintesc 'adevărurile eterne' ale erei noastre. Aceste mișcări recunosc, așa cum a făcut-o și Marx, că ideile care conduc o societate sunt cele ale clasei conducătoare și răsturnarea acestor idei este fundamentală pentru progresul revoluționar”.

În finalul articolului, Barker scrie că numărul celor care doresc o societate așa cum o dorea și Marx este „în continuă creștere”: Așa cum spuneam, Marx nu oferă o soluție universală pentru îndeplinirea schimbării sociale. Dar oferă un puternic test intelectual pentru acea schimbare. Pe aceaste baze, suntem destinați să-l cităm și să-i testăm ideile până ce genul de societate pe care a luptat să o înfăptuiască și pe care un număr din ce în ce mai mare dintre noi o doresc acum, va fi în sfârșit, o realitate”.