ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În războiul pentru putere care se duce în aceste zile, nicio armă nu este de prisos. Una dintre aceste arme este incitarea prin folosirea de declarații inventate pentru a stârni furia celor care le citesc. Demersul nostru jurnalistic are ca scop doar asanarea morală a luptei politice, care trebuie purtată, în opinia noastră, doar cu „armele” faptelor și ale adevărului. 

Astfel, circulă în aceste zile pe internet un colaj de poze cu declarații ale unor persoane din zona guvernării PSD-ALDE. Colajul este realizat de celebra pagină „declic.ro”, fondată soții Tudor și Roxana Brădățan, apropiați ai Monicăi Macovei. (despre istoria declic.ro și finanțările acesteia puteți citi aici).

Cei de la declic au distribuit colajul însoțit de acest text: „Tablou cu lideri PSD-ALDE care au un discurs fascist de ne-tolerat în spațiul public”. 

Prima minciună: Un primar de comună din județul Giurgiu, un consilier guvernamental, un deputat și un director de instituție culturală din Dolj pot fi numiți „lideri PSD-ALDE”? Liderii unui partid politic sunt președintele, vicepreședinții și/sau secretarii generali.  Niciunul dintre cei patru nu se încadrează în această categorie. 

A doua minciună: Primarului comunei Călugăreni, Giurgiu, Marin Voinea, îi este atribuită următoarea declarație: „Bărbați, femei, copii, nu se iartă nimic”. Singura problemă e că nu există nici cea mai mică dovadă că respectivul edil ar fi spus vreodată așa ceva. Totul a pornit de la o postare, din 2 august, a Blocului Unității Naționale Filiala Giurgiu, o pagină de facebook obscură, despre care nu aflăm decât că este „Pagina oficială a Partidului Blocul Unitații Naționale Filiala Giurgiu”.

Această pagină a postat pe 2 august, cu opt zile înainte de data anunțată a protestului diasporei, textul următor însoțit de poza primarului Marin Voinea: „Domnul Voinea Marin a declarat intr-un interviu luat de presa independentă.

"Nici eu, și nici colegii mei din PSD nu ne temem de căpșunari, lopătari, curve, pești, hoți sau faimoasele BADANTE care spală moșii la fund!
Aceea este adevărata lor valoare, eu fac in 2 saptămâni cât nu le face tot neamu la un loc!
Pe 10 August o să le arătăm proștilor care or să behăie prin București că legea este făcută să fie respectată! Poliția și jandarmeria au primit undă verde să folosească forța brută! Indiferent că sunt bărbați, femei sau copii...nu se iartă nimic! Protestul a fost respins, deci este considerat infracțiune cu premeditare!
Zic, pe 10 August să trăiască doar cei puternici!"

După această declarație șocantă, Voinea Marin a ordonat unor săteni să confiște inregistrălie făcute de către ziariștii independenți, dar povestea rămâne întipărită in inimile celor care au participat la acel scurt discurs.

Partidul Blocul Unității Naționale - Filiala Giurgiu : Până când PSD? Până când ne lăsăm umiliți de acești demnitari?”.
 

De-atunci, postarea a devenit virală, fiind distribuită masiv înainte de protest, ajungând azi la peste 15.000 de distribuiri. Evident, după cum scrie chiar în textul postării, nu există nicio dovadă care să susțină existența acestor afirmații, dar ele „au rămas întipărite in inimile celor care au participat la acel scurt discurs”. „Inimile celor care au participat la acest scurt discurs” au fost suficient de credibile pentru ca declic.ro și B1 TV să preia afirmațiile respective, care i-au adus primarului din Călugăreni mii de invective și insulte

A treia minciună: Declic.ro informează că Bîrdac Cristian, „consilier prim-ministru”, ar fi spus:  „Trebuiau mitraliați, nu stropiți cu apă”. În realitate, Cristian Bîrdac nu este consilierul prim-ministrului Viorica Dăncilă, ci doar un fost consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Bîrdac nu mai este consilier în SGG din 2017, dar aceste detalii sunt lipsite de importanță, probabil. 

Digi24, „nava amiral” a luptei împotriva FAKE NEWS, scrie bine merci că Bîrdac este „membru din Guvernul Dăncilă”, la patru zile după executivul a comunicat oficial că acest om nu mai face parte din aparatul de stat din iunie 2017. 
 
 
 
Tot Digi 24 scrie că Bîrdac face parte din „reprezentanții puterii”.
 
Nici Europa FM, postul lui Moise Guran, Vlad Petreanu sau Andreea Esca, nu a aflat încă despre faptul că Bîrdac nu mai are nicio funcție în Guvern, de peste un an.
 


A patra minciună: Gabriel Zamfir, prezentat de către declic.ro, Digi sau b1 drept „lider PSD-ALDE”, este un simplu membru de partid, iar după alte surse, nici măcar atât.

Atât declic.ro, cât și Digi 24, s-au remarcat prin pozițiile vehemente împotriva „fake news”. De altfel, nu este prima oară când Digi 24 prezintă informații denaturate sau în care transmite informații false în totalitate.

Așteptăm și reacțiile acelor publicații care umblă de ani de zile „după adevăr”. În caz contrar, devine și mai clar că toată „cruciada” împotriva știrilor false nu este decât un instrument politic și că minciuna este dezirabilă dacă slujește intereselor celor care patronează diferitele instituții mass-media.