ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reacţie dură a industriei de telecomunicaţii faţă de intenţia Guvernului de a impune peste noapte o taxă de 5% pe venituri, la pachet cu reducerea TVA pentru serviciile TV la 9%. Operatorii din piaţă spun că noua taxă se va regăsi în preţuri şi că banii astfel strânşi vor fi folosiţi netransparent pentru subvenţionarea unor televiziuni private.

De luna viitoare, companiile din telecomunicaţii ar trebui să vireze 5% din venituri către un aşa-numit Fond Audiovizual, care ar trebui să finanţeze programe TV informativ-cultural-educative. Asta scrie în proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor. Cine va împărţi banii astfel strânşi şi după ce criterii nu se ştie deocamdată.

Operatorii de telecomunicaţii se plâng că noua taxă este o formă mascată a unui ajutor de stat acordat unor televiziuni private din banii lor şi ai clienților. Facturile vor crește.

„Noi nu o considerăm oportună, ci, din contră, este o altă taxă care este impusă industriei şi aşa împovărate şi care vine peste noapte, la fel ca taxa pe stâlp. Se împovărează atât utilizatorii finali, cât şi companiile care furnizează servicii audio-vizuale în favoarea unor producători de radio sau televiziune, această subvenţionare intrând cumva la ajutor de stat. Această taxă de 5% va colecta pentru aceste companii private 160 de milioane de euro anual”, spune Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS.

Şi Telekom, al doilea furnizor de servicii de televiziune de pe piaţa locală, critică intenţia Guvernului. Este un semnal prost dat investitorilor. Se arată încă o dată lipsa predictibilităţii şi a stabilităţii în mediul legislativ din România, spun germanii. În plus, aceştia atrag atenţia că proiectul de lege este ambiguu şi propune tratarea discriminatorie a unor furnizori de servicii radio-TV, potrivit digi24.ro.

Estimarea că scăderea TVA la 9% pentru serviciile de retransmitere a programelor de televiziune va acoperi taxa adiţională de 5% este pur speculativă şi incorectă, spun, într-un glas, operatorii de telecomunicaţii.

„O reducere a TVA-ului o considerăm oportună, în general, în condiţiile în care ar putea să lase mai mulţi bani operatorilor şi consumatorilor, însă şi reducerea de TVA trebuie întâi analizată şi toate măsurile pentru aplicarea ei corelate cu Codul fiscal, întrucât sunt chestiuni tehnice care ar putea duce la dificultăţi în aplicare”, adaugă Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS.

Interesant este că taxa pe valoarea adăugată urmează să scadă numai pentru distribuția de programe TV, în vreme ce scumpirea de 5% va fi valabilă pentru toate serviciile telecom: telefonie, internet și televiziune. Dacă ordonanța de urgență va fi aprobată mâine, în ședința de Guvern, noile taxe vor intra în vigoare de la 1 iulie.