Jurnalistul Patrick André de Hillerin încearcă să reconstituie, într-un material publicat de Libertatea, modul în care Mihai Șora a fost obligat, așa cum a declarat recent fiul său, să lucreze în anii ‘50 pentru Ana Pauker, în cadrul Ministerului de Externe de atunci.
 
„De-abia trecuse filosoful granița, că aceasta se închise cu un zgomot rău prevestitor în urma sa. "Saint Staline, mais qu’est-ce que c’est ça?”, îi scăpă aproape involuntar. "Vorbești franceză, filosofule?”, auzi o voce dură, hodorogită de vodcă și caviar. "Oui, adică da, vorbesc. Mi-am luat doctoratul la Grenoble”. "Bun, bun. De-acum înainte vei lucra pentru noi!”, auzi, din nou, vocea. "Dar nu vreau! NU VREAU! Eu vreau să fiu liber! LI-BER-TA-TE, LI-BER-TA-TE!”. 

Fu instantaneu luat pe sus de două perechi de brațe, legat la ochi și aruncat într-o dubă care duhnea a șampanie fanțuzească și tutun imperialist, englezesc. Mirosurile puternice îl doborâră instantaneu. Duba opri în scrâșnet de frâne, zguduindu-l pe filosof. Simți în coaste țeava unui pistol. "Mișcă!”, hârșâi printre dinți un fel de torționar, care nici cuvinte simple nu putea rosti fără accent sovietic. Nu-și putea da seama unde se află, dar avu minunata idee de a-și număra pașii. Dacă n-ar fi avut mâinile prinse în cătușe, la spate, poate ar fi reușit să-și scoată din buzunar croissantul pe care-l cumpărase dimineață de la Paris și ar fi aruncat firimituri mici, pentru a putea găsi drumul la întoarcere. Dar avea mâinile prinse la spate. Încă mai simțea căldura acelei bucăți de pâine înfoiată, fără să știe, atunci, că o lungă perioadă avea să fie singura lui legătură cu lumea civilizată, cu democrația și libertatea. După mai multe brutalități minore și câteva majore, auzi cum se deschide o ușă și fu îmbrâncit în interiorul unei camere. "Aici ai să putrezești, nenorocitule!”. Atât mai auzi, înainte să leșine de curaj. 

Când se trezi, era îmbrăcat în alte haine. Avea pe el un costum bine croit, simbolul temnițelor comuniste. Din vechile haine nu mai văzu nici urmă”.
 
Continuarea este aici.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews