ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mănăstirea Paltin Petru-Vodă vă învită sâmbătă, 1 iunie, să prăznuim împreună pomenirea Sf. Justin Martirul și Filosoful, hramul mic al paraclisului, ce îl are printre ocrotitori. Totodată se va săvârși și parastasul Mărturisitorului Ioan Ianolide, ale cărui oseminte au fost aduse la mănăstire, la cererea familiei, transmite Mănăstirea Paltin. De asemenea, reînhumarea osemintelor Mărturisitorului Ioan Ianolide va avea loc la o altă dată, ce urmează să fie anunțată în curând.

Programul va fi următorul:

9.00: Săvârșirea Sfintei Liturghii
11.00: Parastasul pentru pomenirea Mărturisitorului Ioan Ianolide
12.00: Agapa frățească
Vă așteptăm cu drag!

Reamintim faptul că Ioan Ianolide a săvârșit 23 de ani în temnițele comuniste, închis pentru convingerile sale religioase și lupta anti-comunistă. A pătimit în închisorile: Jilava, Pitești, Târgu Ocna, Galați, Caransebeș, Văcărești, Gherla, Aiud. Ioan Ianolide a trecut la Domnul în data de 5 februarie 1986 și a fost înmormântat la mănăstirea Cernica. 

La cererea familiei, Ioan Ianolide a fost deshumat în data de 25 mai 2-24 și adus la mănăstirea Paltin Petru-Vodă, unde viețuiește și soția acestuia, Constanța Ianolide, aflată sub îngrijirea maicilor ce deservesc căminul pentru bătrâne din incinta mănăstirii.

Să avem rugăciunile mărturisitorului lui Hristos, Ioan Ianolide!

Emisiune emoționantă: Constanța Ianolide, despre Ioan Ianolide

Revista Atitudini, a Mănăstirii Paltin Petru-Vodă, a postat o emisiune emoționantă, moderată de părintele Emilian Marinescu, care a organizat, în 2013, ciclul de conferințe comemorative MARTOR. În emisiune este omagiată personalitatea mărturisitorului lui Hristos în temnițele comuniste, Ioan Ianolide. 

VIDEO:
 
Inedit: Scrisoarea de bun rămas a Mărturisitorului Ioan Ianolide către familie

Tot Revista Atitudini a postat o scrisoare inedită a mărturisitorului Ioan Ianolide către soția sa, Constanța, pe care o alinta Tanți. Simțindu-și sfârșitul aproape, Ioan își ia rămas bun de la cei dragi, amintind preocuparea sa de o viață: Hristos.

Dragă Tanți,
Este posibil să vă părăsesc. Iertați-mă pentru necazurile ce v-am pricinuit. Am trăit pentru Hristos și am luptat pentru mântuirea lumii prin Hristos, veacul însă, mi-a stat împotrivă.

Sunt împăcat cu Dumnezeu și cu oamenii. Sunt trist și îngrijorat de dezastrul în care se află omenirea. Deși vor urma multe suferințe, mântuirea va veni prin Hristos. În acest sens, am ajuns la unele lămuriri de mare importanță.

Te rog să ai grijă ca cele două elemente decorative ce sunt la Govora, cel de-al treilea ce este la Coruț și cel ce-al patrulea, care acum se finisează, să fie date în grija lui Titu.  Cel din urmă este cel mai important, urmează cel cu troițe, apoi cel cu cruce și ultimul ar fi cel cu coloane brâncușiene.

Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine. Mă voi ruga necontenit pentru voi.

Cu toată dragostea, Ionel.

25 august 1985


Mai jos, ascultați cuvântul Părintelui Hariton, Starețul mănăstirii Petru-Vodă, la întâmpinarea osemintelor mărturistorului Ioan Ianolide, care au fost aduse la mănăstirea Paltin: