Preotul Sorin Zahiu, de la metocul Sfântul Vasile cel Mare din Atena, avea 18 ani în 1990. După eliberarea din 1989, acesta a constatat că tinerii care veneau din urmă aveau alte preocupări decât cei din generația sa. 


„Eu am făcut 18 ani în 1990. Și, după mai mulți ani, mi-am dat seama că tinerii de după mine sunt diferiți. Ei nu mai au o educație patriotică. Ca să nu mai vorbim deja că mulți nu mai știu că a fost o Revoluție. Nu se mai știu lucrurile acestea foarte clar. Sunt mai influențați de mass-media, ca să zic așa.”, a spus el într-un articol apărut pe Matricea Românească.

Acesta spune că o influență masivă asupra felului în care se raportează românii la ei înșiși a avut-o postul PRO TV. Părintele Zahiu consideră că unii dintre compatrioții noștri găsesc țara ca fiind „bună” doar atunci când au nevoie de ceva, după care se declară scârbiți de România.

„Îmi aduc aminte că în 1995 s-a întemeiat ProTV-ul, nu? De 1 decembrie. Eram acasă. Și am rămas șocat când am văzut că, toată ziua de 1 decembrie, ăia n-au zis nimic de România. Și era Ziua Națională. Drapel, ceva, nimic! Numai distracție! Atunci mi-am zis: «domnule, nu e normal». Erau primele semne. După aceea, știm bine ce a lucrat ProTV-ul în conștiința românească.

Ei bine, majoritatea celor veniți la muncă aici fiind tineri – că tânărul vrea să își construiască o viață! – nu prea sunt conectați patriotic. Mă mai întâlnesc cu ei la botezuri, și îmi place să intru în vorbă cu ei, să îi mai provoc un pic, să văd ce mai simt, ce mai cred…

Erau niște tineri așa, la un botez. «Ce mai faceți?», zic. Și mai pe toți îi întreb: «Când ați mai fost în Țară?». Am, așa, o întrebare-tip. Iar celor care vin din România, le adresez întrebarea aceasta: «Ce ne mai ziceți din Țară?»

Ei bine, când i-am întrebat pe acești tineri asta, ei – aproape în cor – mi-au zis: «Ce, părinte, că noi nu mai avem legătură cu România, gata!» Am rămas mirat, și m-a și deranjat personal. Și zic: «Da, mă, dar atunci, scoate pașaportul și dă-i foc!» «Păi nu, că îmi trebuie să trec granița, să…» «Păi, atunci, înseamnă că ai nevoie de România, măi! Pașaportul ăla ți l-a dat țara aia…».Adică, măcar fii cinstit și, cum să zic, nu poți să arunci la gunoi cu totul și, în același timp, să te folosești în mod parșiv de ceva. Ori te desprinzi de tot – și suferi… Dar el, vedeți, arunca ce considera el că îl trage în jos, dar ce considera că e bun pentru el, ținea!””, a rememorat preotul ortodox.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews