ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preotul Sorin Zahiu, de la metocul Sfântul Vasile cel Mare din Atena, avea 18 ani în 1990. După eliberarea din 1989, acesta a constatat că tinerii care veneau din urmă aveau alte preocupări decât cei din generația sa. 


„Eu am făcut 18 ani în 1990. Și, după mai mulți ani, mi-am dat seama că tinerii de după mine sunt diferiți. Ei nu mai au o educație patriotică. Ca să nu mai vorbim deja că mulți nu mai știu că a fost o Revoluție. Nu se mai știu lucrurile acestea foarte clar. Sunt mai influențați de mass-media, ca să zic așa.”, a spus el într-un articol apărut pe Matricea Românească.

Acesta spune că o influență masivă asupra felului în care se raportează românii la ei înșiși a avut-o postul PRO TV. Părintele Zahiu consideră că unii dintre compatrioții noștri găsesc țara ca fiind „bună” doar atunci când au nevoie de ceva, după care se declară scârbiți de România.

„Îmi aduc aminte că în 1995 s-a întemeiat ProTV-ul, nu? De 1 decembrie. Eram acasă. Și am rămas șocat când am văzut că, toată ziua de 1 decembrie, ăia n-au zis nimic de România. Și era Ziua Națională. Drapel, ceva, nimic! Numai distracție! Atunci mi-am zis: «domnule, nu e normal». Erau primele semne. După aceea, știm bine ce a lucrat ProTV-ul în conștiința românească.

Ei bine, majoritatea celor veniți la muncă aici fiind tineri – că tânărul vrea să își construiască o viață! – nu prea sunt conectați patriotic. Mă mai întâlnesc cu ei la botezuri, și îmi place să intru în vorbă cu ei, să îi mai provoc un pic, să văd ce mai simt, ce mai cred…

Erau niște tineri așa, la un botez. «Ce mai faceți?», zic. Și mai pe toți îi întreb: «Când ați mai fost în Țară?». Am, așa, o întrebare-tip. Iar celor care vin din România, le adresez întrebarea aceasta: «Ce ne mai ziceți din Țară?»

Ei bine, când i-am întrebat pe acești tineri asta, ei – aproape în cor – mi-au zis: «Ce, părinte, că noi nu mai avem legătură cu România, gata!» Am rămas mirat, și m-a și deranjat personal. Și zic: «Da, mă, dar atunci, scoate pașaportul și dă-i foc!» «Păi nu, că îmi trebuie să trec granița, să…» «Păi, atunci, înseamnă că ai nevoie de România, măi! Pașaportul ăla ți l-a dat țara aia…».Adică, măcar fii cinstit și, cum să zic, nu poți să arunci la gunoi cu totul și, în același timp, să te folosești în mod parșiv de ceva. Ori te desprinzi de tot – și suferi… Dar el, vedeți, arunca ce considera el că îl trage în jos, dar ce considera că e bun pentru el, ținea!””, a rememorat preotul ortodox.