ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu toții am aflat despre inițiativa unui angajat Emag de a exercita o formă de cenzură asupra unor siteuri românești, acuzate - pe nu-se-știe-ce-criterii, de a difuza „știri false”

Mai târziu, un grup un de tineri IT-iști s-a strâns noaptea, la Sibiu, pentru a dezvolta un program și mai amplu de hărțuire a siteurilor considerate distribuitoare de știri care nu corespund standardelor „jurnalistice” ale respectivilor. 

Unul dintre cei care susțin astfel de măsuri care încalcă libertatea de exprimare, dar și promovează defăimarea socială a ziariștilor care lucrează la siteurile „indezirabile”, este Andrei Gheorghe.

Cetățean cu origini rusești,  născut în Uniunea Sovietică, Andrei Gheorghe a cerut susținătorilor săi să facă o listă cu „surse toxice” pe care să o distribuie apoi pe facebook.

Acum 13 ani, Andrei Gheorghe apărea în videoclipul trupei „Paraziții”, intitulat sugestiv „Jos Cenzura”. Atunci, era la putere un Guvern PSD, care era acuzat că folosește Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pentru a bloca emisiunile și posturile care aveau opinii critice executivului condus de Adrian Năstase. Azi, lista e populată cu siteuri asociate de IT-iști ( pe ce criterii?!) cu susținerea PSD, așa încât cenzurarea lor devine acceptabilă.

În videoclip apare și președintele asociației Active Watch, Mircea Toma, care azi tace profund în privința listelor negre difuzate prin presă. 

De asemenea, în clipul Paraziții apare și Radu Moraru, cel care este și azi pe listele negre ale noilor miniștri ai adevărului...