ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 27.11/16:20 În urma înștiințării legale trimise pe adresa redacției Newsweek, și a dialogului cu dl. Răzvan Chiruță, cei de-acolo au luat decizia de a îndepărta orice referință la ActiveNews din articolul în cauză, astfel că s-a revenit la normalitate.

Știrea inițială


Publicația Newsweek, în ediția electronică, publică un articol calomniator și mincinos îndreptat împotriva siteului ActiveNews.ro, scriind că ar fi publicat un articol „fake news” despre cum un cetățean ar fi fost ucis „pentru că nu îl susține pe Iohannis”. 


„Pro-rușii din România au aruncat, în mediul online, sâmbătă seară, un fake news, potrivit căruia un bătrân ar fi fost omorât în bătaie pentru că a spus că nu îl susține pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni.
Site-ul activenews.ro, cunoscut pentru preluarea manipulărilor Sputnik în România, a publicat, sâmbătă seară, o știre în care a susținut că „după o discuție în contradictoriu despre votarea de duminică, un bătrân din județul Hunedoara a fost lovit în cap de vecinul său și lăsat să moară pe stradă”.

Cu toate acestea, chiar site-ul pro-rus precizează că autopsia a arătat că decesul a fost din cauze naturale”, se arată sub semnătura „Octavia Constantinescu”. În realitate, ActiveNews nu a scris niciun astfel de articol.  Sub semnătura colegului nostru, Vlad Pârău, a apărut articolul: După o discuție în contradictoriu despre votarea de duminică, un bătrân din județul Hunedoara a fost lovit în cap de vecinul său și lăsat să moară pe stradă. Necropsia stabilește decesul „din cauze naturale”, accesibil aici.
 
După cum poate constata orice cititor, în articolul nostru nu se face nicio referire la cauza morții sau vreo menționare a vreunui nume de politician. 
 
Dar pentru a manipula, cu bună știință, opinia publică, cei de la Newsweek nu prezintă niciun moment textul publicat de ActiveNews, ci inserează ce a publicat...Sputnik!. Mai mult, pentru a induce oamenii în eroare, în mijlocul textului se postează o captură cu titlul de pe ActiveNews și poza folosită de cei de la Sputnik!

„Nici o agenție de știri nu a menționat care a fost subiectul conflictului, doar Active News și site-ul de propagandă al Kremlinului, Sputnik, l-au legat de Iohannis”, scriu deontologii de la Newsweek. Vă invităm dragi cititori, să găsiți legătura dintre articolul publicat de noi aici și afirmația publicată de „Octavia Constantinescu”.

Nu putem să nu remarcăm cum unii nu precupețesc niciun efort, nicio murdărie, pentru a ataca siteul ActiveNews prin acuzații fantasmagorice și știri inventate. Vom răspunde.

Newsweek România este editat de o societate pe acțiuni la care acționar majoritar este Daniela Stela Jivan, soția administratorului societății, Sabin Alexandru Borcan, numele real al fostului jurnalist Sabin Orcan.

Din acționariat mai fac parte jurnaliștii Răzvan Chiruță (redactorul-șef al publicației), Sergiu Silviu, Mircea Marian, Cătălin Prisăcariu, Flavia Drăgan, Valentin Mihai Duță, Petru Bădică, Ramona Ursu (fostă la Adevărul) și Elena Carmencita Dincă.

Vom reveni cu amănunte.