ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Ziarul Lumina ne arată că UE o să ia măsuri serioase pentru „combaterea dezinformării pe Internet” – și invocă drept argumente faptul că alegerile din Statele Unite și Brexitul au fost influențate de fake news.

Dragă Ziarul Lumina – înțeleg că este un comunicat preluat de undeva. Însă cred că e un subiect în care merită să facem puțină… lumină (iertați-mi jocul de cuvinte).

Recent, Comisia de intelligence a Senatului american a concluzionat că nu există vreo probă pentru acuzațiile de colaborare cu Rusia ce-l vizează pe Trump – și de influențare a alegerilor prin distribuirea de știri false. Dar mass-media americană a trecut mai degrabă sub tăcere evenimentul.

Cât despre Brexit, se pare că TOATE sondajele de dinaintea Brexitului au fost măsluite de tabăra care se opunea Brexitului, dând ca rezultat o victorie clară a taberei „Pro-UE”. TOATE – de la The Financial Times la Huffington Post; scopul a fost, se pare, să-i descurajeze pe votanții Brexitului (să îi facă să „stea acasă”; vedeți link).

Așadar, chiar cele două argumente invocate în articol sunt nimic altceva decât… FAKE NEWS.

Problema care e? Problema e că exact această poveste despre conservatorii care distribuie fake news e un pretext pentru a cenzura și controla informația. Și e o armă folosită tocmai împotriva creștinilor; care sunt etichetați în toate felurile (inclusiv drept „mincinoși”) tocmai de aceia care s-au specializat în distribuirea de fake news.

Nu putem să nu vedem asta – dacă ne uităm și dincolo de ce dă Mediafax. În loc să ne mai tragem multe gloanțe de felul acesta în picior, mai bine ne punem singuri câte un plasture pe gură. Sau poate începem să ne facem cum trebuie meseria de jurnaliști, și să verificăm un pic știrile și informația.