Ziarul Lumina ne arată că UE o să ia măsuri serioase pentru „combaterea dezinformării pe Internet” – și invocă drept argumente faptul că alegerile din Statele Unite și Brexitul au fost influențate de fake news.

Dragă Ziarul Lumina – înțeleg că este un comunicat preluat de undeva. Însă cred că e un subiect în care merită să facem puțină… lumină (iertați-mi jocul de cuvinte).

Recent, Comisia de intelligence a Senatului american a concluzionat că nu există vreo probă pentru acuzațiile de colaborare cu Rusia ce-l vizează pe Trump – și de influențare a alegerilor prin distribuirea de știri false. Dar mass-media americană a trecut mai degrabă sub tăcere evenimentul.

Cât despre Brexit, se pare că TOATE sondajele de dinaintea Brexitului au fost măsluite de tabăra care se opunea Brexitului, dând ca rezultat o victorie clară a taberei „Pro-UE”. TOATE – de la The Financial Times la Huffington Post; scopul a fost, se pare, să-i descurajeze pe votanții Brexitului (să îi facă să „stea acasă”; vedeți link).

Așadar, chiar cele două argumente invocate în articol sunt nimic altceva decât… FAKE NEWS.

Problema care e? Problema e că exact această poveste despre conservatorii care distribuie fake news e un pretext pentru a cenzura și controla informația. Și e o armă folosită tocmai împotriva creștinilor; care sunt etichetați în toate felurile (inclusiv drept „mincinoși”) tocmai de aceia care s-au specializat în distribuirea de fake news.

Nu putem să nu vedem asta – dacă ne uităm și dincolo de ce dă Mediafax. În loc să ne mai tragem multe gloanțe de felul acesta în picior, mai bine ne punem singuri câte un plasture pe gură. Sau poate începem să ne facem cum trebuie meseria de jurnaliști, și să verificăm un pic știrile și informația.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews