Jurnalistul Corneliu Vlad analizează pentru Curentul informația conform căreia Radio Europa Liberă va reîncepe să emită în România începând cu 2019. Acesta se întreabă de ce România a fost inclusă de Congresul american între țări care nu sunt în alianță cu Occidentul, precum cele din fostul spațiu sovietic sau cel ex-iugoslav.

„Această fiind percepția de la Washington (încă nu știm de unde de fapt anume, căci Washingtonul e mare), iată-ne aflați, peste noapte, într-un florilegiu de state care primesc și ele Europa liberă/Libertatea (pandantul ei asiatic) în limba lor, iar aceste limbi sunt: armeană, azeră, bașkiră, belarusă, bosniacă, dari, gruzină, kazahă, kirghiză, macedoneană, moldovenească (?!), uzbekă, pashtu, persană, rusă, sârbă, tadjikă, tătară, a tătarilor din Crimeea, turkmenă, ucraineană. Toate aceste limbi sunt vorbite în state din fosta Uniune Sovietică sau din fosta Iugoslavie. România nu s-a încadrat în niciuna din aceste categorii. Iar aceste state nu fac, niciuna, parte nici din NATO, nici din UE. Ar fi cumplit să ne ducă gândul că România ar fi împinsă, cel puțin pe zona acțiunii mediatice, în zona post-sovietică sau cea post-iugoslavă. Și nu le aducem acestor țări nici o jignire, ci constatăm o realitate geopolitică.
De neînțeles este că nici vreo oficialitate de la București și mai nimeni din partide, media, societatea civilă, nu cere măcar lămuriri de la cel mai puternic partener internațional al României. Ar fi măcar de aflat dacă vom asculta emisiunile Europei libere cu ferestrele larg deschise ori sub plapumă”, notează Corneliu Vlad.