ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Tezaurul Dacic al României a fost transportat în original la un muzeu de mâna a treia din Olanda, Muzeul provincial Drents din Assen, aflat sub nivelul Muzeului Național de Istorie a României, în urmă cu șase luni!

Cine l-a dus? Chiar Raluca Turcan. Cu cine? Cu directorul-pensionar nepensionat al Muzeului de Istorie, (muzeu nerestaurat de 22 de ani!), Ernest Oberlander-Târnoveanu (74 de ani).

Care a fost avantajul României pentru expunerea timp de șase luni a Tezaurului Dacic într-un Muzeu de provincie din Olanda? Este de menționat că o formă a acestei expoziții a fost prezentată la Madrid, apoi la București și apoi la Roma, pentru a ajunge ulterior în... orășelul Assen cu 67.500 de locuitori și fără un aflux cunoscut de turiști.

Citiți în continuare textul iresponsabilei, de la vernisarea expoziției care a dus la dezastrul de neimaginat de azi, cu posibile consecințe ireparabile pentru Istoria României: FURTUL unor piese de o valoare inestimabilă din TEZAURUL DACIC AL ROMÂNIEI, între care Coiful Dacic de aur de la Coțofenești, cu o vechime de 2500 de ani. Notăm că până la ora aceasta, 19.51, sâmbătă, 25 ianuarie 2025, guraliva ex-ministră nu a suflat un cuvânt pe contul ei oficial de Facebook spre deosebire de momentul vernisării expoziției futile - FOTO:


Vedeți: AUR cere anchetarea TRĂDĂTORILOR care au aprobat transferul TEZAURULUI DACIC în Olanda

Cine sunt responsabilii de CRIMA de la Muzeul din Olanda contra Tezarului Dacic Românesc. SĂ FIE ARESTAȚI!

COIFUL DACIC de aur din Tezaurul Național al României a fost furat de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde a fost trimis de iresponsabilul director al Muzeului de Istorie de la București, Ernest Oberlander-Târnoveanu. MUZEUL NU AVEA NICI O PAZĂ!

RALUCA TURCAN, 10 iulie 2024: „M-am aflat ieri într-unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase muzee olandeze, Drents Museum, din orașul Assen, care și-a deschis porțile, cu generozitate, pentru un extraordinar tezaur românesc -  expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver” / „Dacia! Regatul aurului și argintului”. Este un eveniment de înaltă ținută, prin care comori arheologice românești de origine geto-dacică ajung să fie cunoscute publicului olandez.

Le mulțumesc pentru invitație și în special pentru organizarea acestei expoziții domnului director al Muzeului Drents, Harry Tupan și domnului director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu și echipelor lor.

Dacia a fost într-adevăr un regat al aurului și argintului, lăsându-ne o moștenire culturală impresionantă, pe care România e dornică să o împărtășească Europei și lumii. Salut prin urmare această frumoasă dovadă a dialogului intercultural dintre România și Țările de Jos prin intermediul artei antice de pe teritoriul țării noastre.
Ca ministru al Culturii, vreau să felicit din inimă Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents pentru colaborarea în realizarea acestui act cultural! Meritul colaborării este cu atât mai mare cu cât expoziția a fost realizată într-o perioadă foarte scurtă de timp, în șapte luni, ceea ce e neobișnuit pentru organizarea expozițiilor internaționale cu bunuri de o asemenea valoare. Când două muzee se bazează însă pe încredere și profesionalism, câștigă cultura și publicul iubitor de cultură.

Expoziția curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecțiile a 18 muzee românești. Mulțumesc pe această cale managerilor și profesioniștilor din aceste instituții. Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure și constituie cea mai reprezentativă selecție de bunuri din metale prețioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România.  

Este o premieră expozițională în mediul cultural olandez, fiind pentru prima dată când obiecte arheologice unicat provenind din patrimoniul național al României sunt prezentate într-o expoziție aici, în Țările de Jos. Sunt sigură că cele șase luni de zile ale acestei expoziții vor fi prilej de încântare pentru vizitatori și ocazie pentru mai buna cunoaștere a comorilor antice ale României.

A fost o plăcere să mă aflu în Drenthe, în această regiune a Olandei despre care Vincent van Gogh spunea că e atât de frumoasă încât îl copleșește. Mulțumesc directorului Muzeului Național de Istorie a României, domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu pentru conceperea și realizarea acestei expoziții. Este un om care știe să adune în jurul lui profesioniști și împreună să îmbogățească și să valorifice patrimoniul cultural românesc.

Mulțumesc gazdelor și prietenilor noștri olandezi - Marco Out, primarul orașului Assen și Harry Tupan, directorul Muzeului Drents - precum și E.S domnului Lucian Fătu, ambasador al României în Regatul Țărilor de Jos și scriitoarei olandeze de origine română, Mira Feticu, pentru susținere și doresc să continuăm acest dialog intercultural!”, a încheiat Turcan pe Facebook, pe 10 iulie 2024, prezentând și o serie de fotografii de la fața locului.