ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motto: Trăim o realitate în care parcă principiile jurnalistice au fost date uitării. Se încearcă, parcă, impunerea unor convingeri. Se acuză fără argumente și se pleacă de la prezumția de vinovăție. Și asta deoarece am uitat care este principala noastră menire: să transmitem informații - Alina Manolache, reporter Digi24, promo Digi24, 08.12.2012 (VIDEO AICI).

Duminică 12 martie, probabil că o parte dintre dumneavoastră m-ați văzut la Digi24, în cadrul emisiunii Din Interior, care ar fi trebuit, conform realizatorului ei „să dezbată” fenomenul știrilor false.

Din păcate, în ceea ce privește ActiveNews emisiunea prezintă o înșiruire de acuzații, minciuni și manipulări grosolane, toate plecând de la premisa de vinovăție, în care sunt inserate, de formă,o parte din răspunsurile subsemnatului. 

În primul rând, înainte de a fi de acord să apar în emisiune, i-am cerut realizatorului - Laurențiu Ungureanu, detalii despre ce urmează să vorbim și mai precis, întrebările la care urma să răspund. Aceasta este practica uzuală în televiziune, pentru că nimeni nu riscă să vină nepregătit în fața camerei. 

În mailul din 1 martie, Laurențiu Ungureanu scrie cu mâna lui:
„Sunt Laurențiu Ungureanu, jurnalist la Digi24. Îți transmit, așa cum am convenit, întrebările și subiectele de discuție pentru interviul stabilit vineri, la ora 12.00.

Așadar, vreau mai întâi să prezint activenews.ro: valorile, vechimea, numărul cititorilor etc. A doua parte este legată de fenomenul fake news și de legătura care s-a făcut cu activenews.ro.
 
Te voi întreba dacă redacția ActiveNews a distribut știri false, iar miza mea este să aduc în discuție celebra listă cu site-uri ce trebuie evitate. Mă interesează cine și de ce a pus activenews.ro pe listă, dar, mai ales, cum vă afectează pe voi.
 
Există vreun motiv pentru care IT-iștii din Sibiu, de pildă, să fi văzut activenews.ro drept un site care distribuie știri false? (vedeți captura pentru conformitate)”
 
.

Ce s-a întâmplat în realitate? Nu numai că reporterul Digi 24 nu a respectat planul discuției, dar a și negat că mi-ar fi trimis întrebările (vedeți mai jos).

În fragmentul prezentat în reportaj, reporterul a tăiat la montaj din reproșul pe care i-l făceam în legătura cu deontologia lui profesională doar o parte, pentru a se crea impresia că nu doresc să discut despre știrile de pe ActiveNews, insinuându-se că am încheiat conversația dintr-un presupus sentiment de vinovăție.
 
În realitate, deoarece devenisem exasperat după ce mai mult de 60% din timpul discuției de până atunci am fost hărțuit cu întrebări cu și despre Rusia, Dughin și Putin -  întrebări la care am spus mereu același și același lucru: ActiveNews este un site 100% românesc și nu are nicio legătură cu nimeni din afara țării -, am cerut o pauză pentru a-i cere reporterului să discutăm despre știri. Important: este evident că în momentul în care am cerut o pauză de la filmare, nu mi-am dat acordul să fiu filmat în continuare. Cu alte cuvinte: m-au filmat fără să aibă acordul meu și au folosit acele imagini, ceea ce reprezintă clar o încălcare a legii de către Digi24. 

ActiveNews vă pune la dispoziție înregistrarea audio a conversației, în care puteți auzi cu urechile dvs întregul dialog, așa cum a fost. Așadar, la minutul 23:40 începe secvența pe care o puteți vedea, parțial, la televizor. La minutul 24:33 puteți auzi cum Laurențiu Ungureanu mă minte în față, afirmând că el nu mi-a trimis întrebările pe mail, ci doar teme de discuție. 

 
 
Așa cum poate auzi oricine,  secvența respectivă este scoasă din context și tăiată exact acolo unde îi convine respectivului. Dacă s-ar fi dorit respectarea adevărului, s-ar fi arătat dialogul integral, unde afirm clar că nu am nicio problemă în a răspunde acuzațiilor aduse ActiveNews, dar că nu mi se pare în regulă să fiu întrebat de lucruri pe care le-am negat deja de nenumărate ori și care sunt doar calomnii.

De altfel, în mailul din 2 martie, răspunzând la temerile mele privind scoaterea declarațiilor din context, Laurențiu Ungureanu scrie clar: „Apoi, cel mai important, te asigur că nu scot idei din context la montaj” (captură mail).
 

Iată transcriea integrală a dialogului prezentat scos din context pe Digi 24, de la minutul 23:40.

MȘ: Vino puțin, vino puțin... ceea ce faci acum este o mizerie..

LU: Te rog?

Ceea ce faci acum nu e corect. 

De ce nu e corect?

Asta am vorbit noi? trebuia să-mi pui întrebările (pe care le-am convenit împreună)...

Vorbesc despre fake news. Te-am invitat la un dialog despre fake news!

M-ai întrebat de homosexualitate și de alte alea...(iarăși mă întrerupe)

Sunt niște știri pe care le-am luat de pe ActiveNews...

Corect, dar tu mă pui să vorbesc, să răspund la niște întrebări care nu au legătură cu fake news. Ce legătură are lista lui Dughin cu fake news? E din 2014..

Orice întrebare e legitimă!

Știu că poți să pui orice întrebare...

Ți-am prezentat formatul discuției, nu?

Da, și mi-ai dat câteva întrebări..

Nu, nu, ți-am dat câteva teme (vezi captura de mai jos).

Era vorba despre valori, de ce am apărut pe lista aia (cu fake news) și tu mă întrebi de 2014, că ai apărut pe lista lui Dughin.

E o întrebare legitimă, eu pun în discuție atât proveniența...

Tu îmi creezi acum o imagine...

Vreau să mă asigur... să pun problema fake news în legătură cu ActiveNews, care a fost trecut pe liste. Crede-mă...(se bâlbâie, se chinuie să răspundă coerent - n.mea) lucrurile tangibile, concrete(CARE?! - n.mea), se regăsesc... Tu-mi reproșezi mie, practic, că-ți pun întrebări? (încearcă un zâmbet fals - n.mea)

Nu, că am vorbit ceva și acum tu mă întrebi altceva. Ce treabă am eu cu ideologia Rusiei? Tu mă pui să răspund la niște întrebări care nu au nicio legătură cu siteul. De ce mă întrebi de lista lui Dughin, ce legătură are o listă din 2014. Când mă întrebi de aia, automat mă legi de aia.

Orice întrebare e legitimă! (mai puțin dacă e legată de președintele Iohannis sau de Dacian Cioloș - n.mea)

Știu că poți să pui orice întrebare...

Cred că dialogul nostru a fost mereu foarte transparent...

Nu știu dacă mai are rost să continuăm discuția...

De ce nu vrei?

Mă duci într-un loc care nu are nicio legătură cu ce-am discutat...

Vorbim despre fake news.

Ok, sunt de acord (să vorbim). Îți explic toate știrile (de pe Activenews), dar m-au deranjat întrebările dinainte. Ce treabă am eu cu chestia aia?

Judecați dumneavoastră dacă dialogul acesta seamănă cu ceea ce a prezentat Digi24.

Minciunile nu s-au rezumat la manipularea imaginilor cu subsemnatul. Realizatorul m-a mințit și când m-a asigurat că „eu nu spun nicio clipă, nici măcar despre site-uri ca Ending the Fed sau Expunere, că distribuie fake news (deși, în cazul lor, nimeni nu se mai poate îndoi de asta). Eu doar să pun întrebări”. Iată cum începe materialul de pe Digi 24: În România sunt câteva zeci de site-uri de propagandă și informații false” (captură jos).
 

A afirma că am fost chemat la Digi sub pretexte false e mai mult decât evident. În „prezentarea”, în fapt calomnierea - siteului ActiveNews.ro, realizatorii mint din nou, afirmând - fără a prezenta vreo dovadă - că ActiveNews ar avea un „parteneriat cu publicația conspiraționistă gândește.org, deținută de omul de afaceri sucevean Dan Alexandrescu, patronul lanțului de librării Alexandria și finanțatorul unui tulburător videoclip cu actori minori. La momentul apariției, filmulețul a fost preluat și de Ovidiu Drobotă pe site-ul expunere.com. Gândește.org”.
 
În realitate, ActiveNews nu are niciun parteneriat cu Gândește.org, nu există niciun contract sau înțelegere implicită sau explicită privind așa ceva. Digi24 pur și simplu MINTE fără scrupule. Ideea este de compromitere prin asociere cu respectivele siteu-uri și nimic altceva, pentru că argumente reale împotriva știrilor prezentate de ActiveNews NU EXISTĂ.

O altă manipulare este afirmația că „adversarii de idei filosofice „nu-i vor găsi la adresa menționată pe site. Este trecută acolo doar așa, ca formalitate”. Insinuarea ar fi că siteul ActiveNews se ascunde, nu este transparent. În realitate, Laurențiu Ungureanu știa că adresa respectivă este doar un fost sediu social și că nu a existat nicio intenție de a ascunde ceva, chiar eu spunându-i asta de la început, când am stabilit unde vom filma. Ca dovadă, Laurențiu Ungureanu a intrat în dialog fără probleme nu doar cu subsemnatul, ci cu cel puțin alte 2 persoane din cadrul redacției ActiveNews. Chiar el afirmă, în mailul de mai jos, că totul a fost transparent în ceea ce privește ActiveNews.ro și chiar îmi mulțumește pentru deschidere!

 

Tot în material, realizatorul afirmă că a făcut o  „selecție aleatorie”, a câtorva articole de pe ActiveNews. „Aleatoriu”, toate articolele sunt despre Klaus Iohannis, Dacian Cioloș sau protestele anti PSD, persoane și evenimente pe care Digi24 le-a susținut vehement și „aleatoriu”. 
 
În ceea ce privește politica Digi24, este absolut schizofrenic modul în care acest post denigrează o sursă pe care a citat-o (mai jos: ActiveNews este citat, iar lângă e știrea cu „fake news”). Dacă ActiveNews ar fi o sursă de știri false, atunci Digi24 care preia știri de pe ActiveNews, ce este? Dacă ActiveNews nu este de încredere, atunci Digi care dă știri „pe surse” sau care citează abundent un site acuzat de sute de persoane de fascism și linșaj, ce este?
 

Mai mult decât atât, Digi24 și-a însușit fraudulos informații postate în exclusivitate de către ActiveNews.ro. Este vorba despre acest articol: 150 de parlamentari fac pasul înapoi. Senatori și deputați se bat în alegerile locale, pentru un post în primării sau în consiliile județene.
 
La doar trei zile după ce ActiveNews a postat în exclusivitate informația, Digi24 a dat aceeași știre, dar... ghinion!
 
Cei care au copiat informațiile strânse timp de o săptămână de către colega noastră Adriana Oprea, au copiat inclusiv și greșeala de calcul din titlu: Nu e vorba de 150 de parlamentari, pentru că 117 deputați și 34 de senatori egal 151, nu 150.

 
Noi am corectat a doua zi (vezi linkul), dar cei de la Digi au rămas cu greșeala, astfel că reportajul din jurnal și siteul celor care se laudă cu dreptul de adevăr, susțin că 117+34 egal, 150 (captură).
 
 

 
Ceea ce este consistent cu modul de a face jurnalism al celor de la Digi24, unde 2+2 pot face, în funcție de interesele politice, 5.
 
În concluzie, atenție pe cine urmăriți și pe cine citiți. Verificați personal toate acuzațiile care li se aduc unor oameni. Inclusiv cele pe care le face ActiveNews.
 
Acuzațiile nefondate, scoaterea din context, demonizarea, etichetarea nu sunt doar tactici din manualele de manipulare, ci moduri reale de acțiune ale unor indivizi și trusturi din presă. Acum ni se pune steaua galbenă pe piept, mâine - poimâin se va cere direct eliminarea „dușmanilor poporului". În lumea orwelliană în care trăim, o conștiință limpede a devenit esențială pentru imunizarea în fața minciunii și manipulării la scară largă.
 
Prin eforturile, inclusiv financiare, uriașe în încercarea de a executa public un site liber, fără „spate” din partea vreunui grup de interese politice și/sau economice, Digi 24 a arătat cât de departe este de dezideratele clamate în spot-urile lucioase de prezentare, și și-a arătat fața sluțită de simplă unealtă în mâinile tatălui minciunii.