ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, 23 aprilie, în jurul orei 14:30, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. ActiveNews vă urează ca Sfintele Paști să vă aducă bucurii sufletești și împliniri duhovnicești, pace în suflet și biruințe întru slava Domnului și Mântuitorului nostru și a neamului românesc. Hristos a Înviat!

Marele duhovnic Părintele Cleopa Ilie, ne învață: Sfânta Lumină nu reprezintă Învierea la noi pe pământ, ci pogorârea în iad, că trebuia să se împlinească prorocia lui Isaia: „Cei ce ședeau în întuneric și în umbra morții, lumină va străluci peste voi; cei ce ședeau în întuneric și în umbra morții, va veni peste voi lumină mare”. Sâmbătă, Mântuitorul a fost în iad cu sufletul. La noi, când a înviat la miezul nopții, a înviat cu tot cu trup, duminica, dar la ei a fost numai cu sufletul și i-a scos. (Ne vorbește Părintele Cleopa, vol.12, îngrijit de Părintele Ioanichie Bălan, Editura Episcopiei Romanului, p. 136)

Ceremonia de la Sfântul Mormânt a fost oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Din motive de securitate, evenimentul s-a desfășurat cu limitarea participanților la 1.000 de persoane în interior și alte 500 în curtea exterioară a Bisericii Sfântului Mormânt, după cum au transmis Basilica și Trinitas TV (video)..

De la această ceremonie, Reprezentantul Patriarhiei Române, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, merge direct la Aeroportul din Tel Aviv pentru a transporta candela cu Lumina Sfântă spre București.

Sfânta Lumină va fi oferită delegaților eparhiilor Patriarhiei Române, la Aeroportul Internațional Otopeni. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Sfânta Lumină

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanță pentru Biserica Ortodoxă.

Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari și are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.

După amiază, în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox și începe tradiționala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.

După Procesiune se desigilează Mormântul iar schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

În continuare, Patriarhul se dezbracă de veșmintele arhierești pentru a arăta smerenie și evlavie față de Iisus Hristos și rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.

După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră și reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmărește pe patriarh.

Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citește în genunchi rugăciunea specială și îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare și sfințire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată și se răspândește în Biserică.

În același timp aprinde și candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plinește cu ieșirea Patriarhului și împărțirea flăcării sfinte credincioșilor, mai informează sursele citate.