ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Site-ul Radio Europa Liberă prezintă un interviu trunchiat cu actorul Dan Puric, fără să menționeze că respectivul material ar fi unul pamfletar sau satiric. 

De altfel, unul dintre comentatori critică REL pentru că preia „Russia Today, preluând toți scelerații mintal”.

Sub titlul „Dan Puric pentru Roșia Today: „Să ne unim cu frații noștri de sub Bucegi și de pe partea cealaltă a Lunii”, „interviul” este plin de afirmații absurde, între care multe dintre ele fiind de-a dreptul blasfemiatoare, după cum se poate observa cu ochiul liber.

Iată câteva mostre:

 „Pe învățăturile sfinților părinți de la Mogoșa si Călugăreni, de la Sihăstrie și Agapia, de la Direcția 5 și Bucium”

 

„Cine au fost romanii? Romanii au fost urmașii dacilor, indubitabil. Sunt mărturii ale unor părinți bătrâni, din munții Vrancei, care mi-au spus asta în 1998. I-au otrăvit niște agenți străini , dar nu înainte de a-mi da mie toate manuscrisele. Le am și acum, le păstrez cu sfințenie și mai adaug și eu la ele câte 10,15 pagini pe zi, când am idei. Moștenirea pe care mi-au lăsat-o acei sfinți părinți din Vrancea este moștenirea acestui neam”,

„Discutăm, dacă vreți, despre plăsmuirea binelui absolut. Dumnezeu Însuși a avut o misiune mai ușoară, când a făcut lumea, față de daci, de pildă, care au avut misiunea de a o corecta. Ei au luat-o la pilă, așa cum zicea părintele Serghei Gorobsov, de la Murmansk, în secolul XVII”

„Spuneți aceste inepții pentru că nu ați citit cărțile părintelul Aurelian Crețu, de la mănăstiera Căprioara. El scrie acolo cât se poate de limpede. „După plecarea romanilor, imposibil de civilizat, dacii au fost extrem de triști. Așa că s-au împărțit în două. Jumătate dintre ei au plecat sub munții Bucegi, cealaltă jumătate pe partea întunecată a Lunii”

„Saptămâna asta nu scot nicio carte. Acum lucrez la un telefon inteligent, spiritual, un spiritphone la care după ce te inchini la el și-l săruți, el te stropește cu aghiazmă”
 
Radio Europa Liberă este o companie media finanțată de către Congresul SUA prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Media Globală (USAGM).USAGM este condusă de către un CEO numit direct de către Președintele SUA. Actualul CEO este John F.Lansing, numit pe vremea Președintelui Obama. Actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, dorea să-l instaleze în această funcție pe publicistul și documentaristul Michael Pack, dar numirea sa nu a fost încă, aprobată, în Senatul american. Interesant este că pe pagina USAGM se afirmă că președintele „ex oficio” al instituției este Secretarul de stat al SUA, ceea ce pune
 
Radio Europa Liberă afirmă, pe pagina sa de internet, că unul dintre principiile pe care le impune colaboratorilor săi este „moderație și respect”.

„Jurnliștii și colaboratorii RFE/RL vor păstra întotdeauna un ton calm și moderat și vor promova un model de discurs civilizat, rațional, având permanent în vedere drepturilor(!) omului. Producțiile RFE/RL nu vor conține defăimări de ordin religios, etnic, socio-economic sau cultural”.

De asemenea, pe aceeași pagină este menționată și „imparțialitatea”: „Informația va fi prezentată în așa fel încât să contribuie la înțelegerea evenimentelor și a subiectelor, în mod clar, fără distorsiuni și nepărtinitor”.

Managing-Directorul  Radio Europa Liberă România este jurnalista Sabina Fati, veche colaboratoare a instituțiilor media finanțate de către Fundațiile Soroș. Sabina Fati a adus-o la REL și pe Andreea Pora, cele două făcând istorie după ce au apărut într-o fotografie alături de fosta ministră tehnocrată a justiției Raluca Prună, activista Cristina Guseth și judecătoarea Camelia Bogdan.
 
Redactorul-șef este jurnalista Adelina Rădulescu, fostă corespondentă a Departamentului în limba română al BBC World Service.