ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Masonerie, Securitate, grupuri de tip mafot și partide politice. Toate tentaculele caracatiţei se împletesc în jurul unei instituţii de stat pentru care românilor li se percepe o taxă, în fiecare lună.   Plătim, ca să întreţinem șerpăria. Şi mizeria dintr-o cloacă în care angajaţii se dezumanizează, iar interesul omului de rând, în slujba căruia se află, chipurile, TVR, e doar un banc stupid, scris pe panourile de pe pereţii instituţiei.

Ȋntr-un jurnal publicat pe blogul personal (www.stelian-tanase.ro), fostul președinte al TVR face o descriere exactă a mafiei din această instituţie. „La final de mandat la TVR m-am gîndit să recapitulez cum a fost prima săptămînă la TVR. Mă folosesc pentru reconstituire de jurnalul meu din acel timp”, începe confesiunea lui Stelian Tănase. Vă prezentăm câteva pasaje relevante din acest jurnal, aflat încă în curs de publicare... 

22 decembrie 2013. „ (...) Seara mă trezesc cu Zgabercea producătorul general TVR, acasă. Vine adus de Haritonovici după un telefon de la Varujan, să-mi prezinte niște cifre pentru audierea din Parlament. Știu deja multe despre el, Zgabercea e un personaj. Mi-a fost descris ca factotum in TVR adevăratul șef. Omul cel mai puternic oricum din tvr, nașul cu N mare. Cu el vei avea cele mai multe probleme, nu se atinge nimeni de el, e siamezul lui Dragnea, amic la cataramă cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu șefii filialei Constanța PSD. Or, ăștia conduc acum PSD-ul. Vei avea mari probleme cu el! îmi spune Radu. Despre Zg. circulă un întreg folclor, e un personaj de basm. Sunt deja la curent. Sunt destui binevoitori gata să mă avertizeze. Cifrele pe care mi le prezintă Zg sunt un dezastru. E mult mai rău decît mi-am imaginat. De fapt TVR e in faliment.”

„Mă intreb cîți dintre cei de față sunt agenți”

26 decembrie 2103. „Primul Comitet Director la o masă prelungă, refuz să stau in capul ei. Nu știu cum se prezidează o ședință. Sunt privit cu ironie, ca un fraier. Urmează să fiu devorat de piranha și nici nu va dura mult. Le spun de inceput ca să liniștesc spiritele că toată lumea rămîne pe locuri. Un an de zile nu schimb pe nimeni. Să își vadă de treburi în continuare. Nu par impresionați. La încrengăturile politice care sunt aici nu se sinchisesc, normal. Toți au venit în TVR cu proptele, au protectori puternici. X e ruda cuiva intangibil. Y face afaceri cu baronul Q. Etc. Nici legea nu mă ajută, nu am cum să dau afară pe absolut nimeni. D-aia am preferat să anunț pacea. Cîteva perechi de ochi se uită fix la mine. Mă măsoară să vadă cine sunt, la ce să se aștepte. Inevitabilele glumițe despre microfoane ascunse, camere video care ne înregistrează, servicii secrete, telefoane ascultate. Apropo, toată lumea are telefoane mobile pe masă. Mă intreb cîți dintre cei de față sunt agenți. TVR a fost dintotdeauna, de la  înființare infestat de agenții Securității. Nu cred că după ’89 au fost retrași. Dimpotrivă, au fost recrutați și parașutați și mai mulți. Adunarea asta care-și zice CD e dominată de Zgabercea, lupul alfa. Toți par dornici să-l servească, să se gudure. El dă tonul, el e jupînul. Zg. indică felul in care trebuie să se voteze un punct sau altul și ceilalți se supun ca niște copii cuminți. (...)”

17 ianuarie 2014. „Dupa scandalul cu Nicolau alt scandal. Cu masoneria de data asta. Șeful ritului scoțian din România Costel Iancu face mari presiuni să aprob o emisiune, un fel de „Dialog la distanţă” de pe vremuri. Așa pe nepusă masă, pentru că abia am poposit în TVR.. Dau nasul cu diverse povești. Sunt luat de fraier. Proiectul ar costa TVR bani mulți, logistică, personal, tot ce vrei. În spatele masoneriei de fapt se ascunde o afacere privată a acestui personaj Costel Iancu care mă mitraliază cu telefoane, SMS-uri și face presiuni la diverși directori din TVR, unii dintre ei membri ai CD pe care îi cunoaște. Zgabercea – după spusele lui –  e mason de rit scoțian. La număr bănuiesc că sunt cam tot atîția cit și securiștii, statistic vorbind. Unii au fost cumpărați cu parale. Circulă insistent două nume în această combinație. Alții au fost convinși doar cu promisiuni de foloase viitoare. (...)”

20 ianuarie 2014. „Nu sunt nici mafiot, nici securist, nici mason, nu fac parte dintr-o gașcă. Nu fac parte din sistem. Nu sunt conectat la nicio grupare politică. Nici la vreun grup de presiune sau de interese. Politic, financiar, sau de vreun serviciu secret. Acest tip de posturi ca acela de director al SRTV – aparține de regulă rețelelor subterane din România. Daca m-au ales pe mine înseamnă că nu au mai avut pe cine să puna. Așa au ajuns la mine. (...)”

 „Zgabercea, mason de rit scoţian”

24 ianuarie 2014. „La CD am respins povestea cu masonii. Nu a fost ușor pentru că precedentul CA votase bugetul emisiunii. Doi din CD (mereu există aici un delator dornic să-ți șoptească la ureche) erau deja plătiți ca să aprobe ce voia Costel Iancu. (...) Zgabercea ca mason de rit scoţian e subordonat ierarhic lui Costel Iancu dar cînd l-am rugat să se întîlnească cu el să ii comunice hotărîrea, a venit în birou și mi-a cerut să nu îl trimit pe el. Părea infricoșat. OK i-am comunicat-o eu, dar deja știa, fusese informat de oamenii lui din TVR. (...)”

27 ianuarie 2014. „TVR este dintotdeauna o vacă de muls. De la inființare la mijlocul anilor 50. De atunci e privită cu jind, exploatată la sînge, supusă unui jaf. Hienele roiesc în jurul ei să înhațe o ciozvîrtă măcar din ce a mai rămas. Mulți trag foloase în funcție de poziție și treaptă ierarhică – dacă sunt la putere/în opoziție. De la vlădică pînă la opincă. Există și un tarif. Un șef ia de la 1500 euro în sus la mutare, cînd iți dă aprobarea, banii la plic. Un șofer fură un rezervor de benzină. Etc. Se găsește ceva de dus acasă. D-aia nici nu prea pleacă nimeni la televiziunile private. Acolo nu ar putea să șmanglească, să facă ciubucuri, etc. În privat nu au sindicat care să le apere „drepturile”… Un patron dacă te prinde că bagi botul în profitul lui te dă afară în două minute, te dă și pe mîna Poliției dacă e al dracu. În TVR nu pot să dau afară pe nimeni. Sistemul de protecție este fff bine securizat. Nici dacă dă foc unul la o clădire nu va fi concediat. Se va face o comisie de cercetare administrativă, apoi una disciplinară în care vinovatul e judecat de niște colegi și inevitabil scapă.”

31 ianuarie 2014. „Totdeauna aici discuțiile se învîrt în jurul banilor. Și cînd nu se pomenește cuvîntul, tot despre bani este vorba. Nu e zi să nu fiu asaltat de cîțiva îndrăzneți care cer măriri de salariu. De la dive care cîștigă salarii nerușinate, la zeițe inchipuite ale audienței – ambele figurine susținute copios de diverși granguri. Care are un ministru, care un puternic lider de partid. Aici nici nu reziști altfel, că te înghite concurența. (...)”

„Nu am reușit să alung agenții acoperiți din TVR”

La 26 septembrie a.c., Stelian Tănase nota pe blogul său: „Unul din puține mele regrete legate de TVR este că nu am reușit să alung agenții acoperiți. În ciuda corespondenței purtată cu George Maior (care intr-un interviu recunoscuse existența lor) și Edvard Hellvig, nu am avansat un pas spre curățirea TVR de agenții acoperiți ai diverselor Servicii secrete. Am simțit cît costă la final de mandat la TVR. Mi-am adus aminte zilele astea de ei, pentru că am constatat că s-au activat brusc. Sunt de pe la toate serviciile prin preajmă. Amintesc că nu au relații prea bune între ele. Se calcă  pe picioare cind sunt interesate de o persoană, de o situație. E un nou val după cel precedent cînd mai mulți jurnaliști fie s-au denunțat singuri, fie au fost reperați ca agenți de colegi lor și demascați. Din păcate prea puțini dovediți. Impricinații au rămas pe loc și lucrează nestigheriți. Și nu mă refer aici decît la cei care se vîntură prin mass-media. 

Dacă privești televizorul seară de seară, știrile, talkshow-urile îi vezi că apar la tot felul de emisiuni. În loc să comenteze jurnalistic ei trimit mesaje. Despre imigranți, despre Ucraina, despre Ponta, despre Dragnea, despre Iohannis, despre codul fiscal, despre TVR&Tănase. Ordinele pe unitate sunt străvezii. (...) Unii sunt insă mai sofisticați, nu plutesc solitar în cosmos ca sateliții. Tipii și-au tras așa-zise fundații și asociații. Aparțin unor organizați adhoc. Se prefac că aparțin de societatea civilă. Unii joacă mascarada asta încă din anii 90 – de maximă înflorire a societații civile. Au devenit nume consacrate, s-au branduit, ciugulesc fonduri de pe unde apucă, din UE mai ales – unde se prezintă ca vajnice apăratoare ale unor drepturi și stînguri. Nu ai să le găsești acolo unde ar trebui, activind în societatea civilă, în stradă, ci în birouri confortabile sau mai curînd prin hoteluri și aeroporturi. Nu apără libertatea presei decît cînd e vorba de băieții cu ochi albaștri. Nu protestează împotriva abuzurilor sau încălcării legii de către autorități. Vezi intervenția generalui Oprea la TVR. Dar trimit mesaje, manipulează, intoxică. Instituțiile astea brave sunt conduse de niște vajnici și patriotici ofițeri acoperiți și au interese financiare vădite. (...)”

Cât de departe va avea curajul să meargă Stelian Tănase, cu dezvăluirile sale?