ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a decis, în şedinţa de azi, 5 august, revocarea  măsurii de reducere a activităţii în televiziunea publică, fără a afecta continuarea planului de limitare a cheltuielilor.

Decizia a fost luată după ce conducerea executivă a TVR a achitat, săptămâna trecută, datoria scadentă către bugetul de stat, datorie care generase blocarea conturilor operaţionale ale Televiziunii Române.

Poprirea stabilită de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost în valoare de 10,3 milioane de lei. Suma integrală a fost plătită în data de 30 iulie a.c.

ANAF a blocat, în data de 20 iulie a.c., conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – începând din anul 2005 - către bugetul de stat. În acest moment, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.

După blocarea conturilor, Consiliul de Administraţie al TVR a luat mai multe măsuri în vederea limitării cheltuielilor şi achitării datoriilor către bugetul de stat. Astfel, CA al TVR a decis în şedinţele din 21, respectiv 28 iulie:
-          Închiderea, de la 1 august, a postului TVR News;
-          Comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere;
-          Reducerea drastică a deplasărilor şi a altor activităţi generatoare de costuri;
-          Iniţierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructrurarea şi reducerea de personal;
-          Diminuarea, până la 70-75% a sumei aferente contractelor de prestări servicii, de muncă pe perioadă determinată şi celor privind cumulul de salarii cu pensii;
-          Reducerea cu 20% în medie lunară a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe;
-          Neangajarea producţiei unor emisiuni generatoare de costuri mari;
-          Reducerea cheltuielilor curente;
-          Atragerea de finanţări şi participări în servicii pentru derularea unor proiecte editoriale;
-          Renegocierea unor contracte comerciale.

Administraţia Televiziunii Române a luat măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor cu personalul şi producţia TV. Astfel, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici în 2014 faţă de anul anterior, iar costurile de producţie au scăzut cu 24% în cazul TVR 1 şi cu 9% pentru TVR 2.

La finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% faţă de 2013, de la 787.8 milioane de lei la 699.4 milioane de lei. În decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituţiei a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013, la 449 de milioane de lei. În 2014, nu mai puţin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat.

În mod constant, conducerea Televiziunii Române a făcut publică situaţia financiară a instituţiei şi a făcut cunoscute sursele de deficit, precum numeroasele demersuri întreprinse pentru actualizarea cadrului legislativ în vederea unei finanţări corecte a televiziunii publice. În acest sens, a fost elaborată şi lansată în dezbatere publică şi o propunere de proiect legislativ, document transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României şi publicat pe site-ul tvr.ro.