ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Televiziunea Română a fost desemnată de Casa Regală producător exclusiv al funeraliilor Regelui Mihai I, calitate în care va asigura producția tuturor ceremoniilor, în colaborare cu Trinitas TV, punând la dispoziție semnalul TV pentru toate televiziunile interesate. În zilele de doliu național, posturile TVR vor difuza ediții speciale, documentare și filme artistice.

Începând de miercuri, 13 decembrie, când trupul neînsuflețit al fostului suveran al României va fi adus în țară, programele TVR 1, TVR HD și TVR Internațional vor conține exclusiv Ediții speciale dedicate Regelui Mihai și transmisiuni în direct cu imagini de la aeroport, cu drumul cortegiului funerar către Peleș, Palatul Regal din București și Curtea de Argeș și de la slujba de înmormântare, informează Televiziunea Română.

În edițiile speciale din zilele de doliu, jurnaliștii TVR vor avea invitați istorici și oameni de cultură cu care vor vorbi despre personalitatea Majestății Sale și despre rolul său în istoria României. În studio se vor afla și realizatorii emisiunii „Ora Regelui”, care vor comenta evenimentele, vor povesti despre întâlnirile cu Majestatea Sa, dar vor prezenta și imagini document, filmate în exclusivitate cu Regele Mihai I sau cu membrii Casei Regale și păstrate în arhiva emisiunii. TVR este singura televiziune din România care are o emisiune dedicată regalității, încă din anul 2012.

TVR 1, TVR HD și TVR Internațional vor difuza toate momentele ceremoniilor, inclusiv vizitele oficialilor români și străini pentru a transmite condoleanțe (simultan și pe TVR Moldova).

Începând de miercuri, TVR 2 (simultan cu TVR 3), va difuza mai multe episoade ale seriei documentare „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu Longin. Astfel, miercuri, de la orele 10.00 și 17.50, episodul „Rege la 19 ani” parcurge perioada din urma abdicării regelui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, când Mihai I a redevenit rege, la vârsta de 19 ani.

Episodul „Trenul Regal”, de joi, 14 decembrie, orele 10.00 și 17.50, va prezinta momentul plecării monarhului într-un lung exil, după ce, la 30 decembrie 1947, România a devenit republică, regele fiind silit să abdice.

La 28 iunie 1940, la radio, s-a anunțat că Guvernul României acceptă condițiile ultimatumului Uniunii Sovietice, cedând Basarabia și nordul Bucovinei. Episodul „Ultimatumul: 28 iunie 1940” va fi difuzat vineri, 15 decembrie, la TVR 2 și simultan pe TVR 3, de la orele 10.00 și 17.50.

Sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 23.20, la TVR 2, va fi difuzat episodul „Actul acesta istoria nu-l va uita”marchează momentul zilei de 23 august 1944, când Regele Mihai I al României pune în aplicare decizia de a scoate țara din războiul împotriva aliaților.

TVR 2 a programat special pentru acest moment două filme românești: „Triunghiul morții” (joi și vineri) și „Pentru patrie” (sâmbătă). Producțiile semnate de Sergiu Nicolaescu vor putea fi urmărite de la ora 20.00, pe TVR 2 și simultan pe TVR 3.

Serile, la TVR 1, TVR 2 și TVR 3, se vor încheia cu muzică clasică. Programul este alcătuit de: Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 de Serghei Rachmaninov și Simfonia nr. 3 (miercuri, ora 21.45, la TVR 2), Requiem Verdi (miercuri, ora 20.00, TVR 3, sâmbătă, ora 23.30, TVR 1), Requiem Parastas de Marțian Negrea și Oratoriul vocal-simfonic Requiem pentru solisti, cor de copii, cor mixt și orchestră de Mikis Theodorakis (joi, ora 21.25, TVR 2 și simultan pe TVR 3), Requiem de Mozart și Concertul pentru pian si orchestra de Johannes Brahms (vineri, ora 21.30, TVR 2 și simultan pe TVR 3).

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 16 decembrie, toate posturile TVR vor difuza în simulcast imagini de la funeraliile Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Sâmbătă, de la ora 21.00, TVR 1 va difuza documentarul „Moștenirea”, un film despre o istorie care nu iartă.  O oră mai târziu, de la 22.20,  la TVR 1, telespectatorii vor putea revedea producția „Mihai I, regele românilor” semnată de Marilena Rotaru, distinsă la Gala APTR 2013 cu Premiul pentru documentar istoric.