ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Teodor Chiriac, elev în ultimul an la un liceu din București, s-a trezit peste noapte vedetă, după ce Pro TV a ales să ilustreze un material dedicat infractorilor minori cu chipul său, deși nu are nicio legătură cu acest subiect.

Chiar dacă la prima vedere imaginile par blurate, este ușor de observat cine se află în imagine, mai ales că Teodor este campion la scrimă!

Băiatul a ales să publice o scrisoare deschisă în care își manifestă nemulțumirea față de decizia Pro TV și spune că își va căuta dreptate în justiție.

„Ador ironia fină sau farsele inteligente, dar ceea am pățit zilele trecute depășește orice imaginație. După ce m-am întors de la antrenament, când mă pregăteam să îmi fac temele, pac, primul telefon. În care mi s-a spus că am apărut la Pro TV, într-un reportaj despre infractori alături de alți doi colegi de la liceu. Inițial, am crezut că este vorba de o farsă, fiind obișnuit cu acest lucru. După care pur și simplu mi s-a înroșit telefonul de câte ori am fost sunat. Și, mai în glumă mai în serios, parcă mi s-a indus și un fel de stare de vinovăție. După ce am primit și captura foto despre reportajul de la Pro TV, adio teme, de nici măcar să mai citesc nu am mai putut. Ba până și spațiul oniric mi-a fost invadat de scene cu tot felul de infracțiuni.

Ce să mai spun că zilele următoare, la școală, în urma minunatei știri proteviste, am fost tratat ca un paria, râmânând până și fără colegul de bancă :))) Bine că mi-a rămas alături măcar prietena, care este superinteligentă și cu simțul umorului”, spune Teodor Chiriac.

Elevul acuză că imaginea sa a fost folosită fără a i se cere permisiunea, fiind filmat pe ascuns, ulterior Pro TV ilustrănd cu imaginile un reportaj cu infractori minori.

„Dar ce s-a întâmplat de fapt? În primul rând, cred că am fost filmați pe ascuns de o echipă a Pro TV după ce am ieșit de la ore. Apoi, în reportajul difuzat se folosește abuziv imaginea noastră într-un material având ca temă infractorii. Și, probabil, infracțiunea în mintea celor de la Pro TV este că stăteam de vorbă. Sau să fie alta oare?  

Imaginea, cică e blurată. Nu am idee cum definesc cei de la Pro TV termenul acesta "blurat”, în contextul în care toți cei 3 elevi suntem ușor de recunoscut, atât după vestimentație, cât și după chip. Drept dovadă zecile de telefoane primite după emisiune și situația extrem de neplăcută creată apoi. Interesant va fi cum va interpreta instanța cuvântul "a blura”, în condițiile în care acest termen nu este introdus în DEX. 

Am început să mă informez ce înseamnă să îți fie folosită ilegal imaginea de către o televiziune. Potrivit Codului Civil, orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în exercitarea acestui drept, aceasta poate să interzică sau să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Potrivit legislației, utilizarea imaginii personale de către TV necesită obligatoriu consimțământul celui în cauză. Publicarea neautorizată a unei imagini va constitui o încălcare a prevederilor legii. Iar acest lucru se poate sancționa cu închisoarea (minimum două luni – maximum șapte ani) și cu amendă de la 200.000 de lei la 10 milioane de lei, dacă fapta nu constitue o infracțiune mai gravă. Dar trebuie să mai aprofundez această informație. 

Apoi, că dacă ești într-un loc public, poți fi fotografiat (nu am aflat încă dacă și filmat!), iar imaginea ta poate fi folosită în presă sau în alte medii, aceasta fiind regula de bază privind dreptul la imagine. Însă Codul civil prevede mai multe excepții importante, care ne permit să ne protejăm imaginea de folosirea abuzivă. Dreptul la imagine este reglementat în articolele 73-75 Cod civil. Dreptul la propria imagine: (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozițiile art. 75 rămân aplicabile. Dreptul la imagine are o natură autonomă și nu trebuie să fie confundat cu dreptul la demnitate. 

Eu cred că în proces noi, elevii, putem invoca atât încălcarea dreptului la imagine, cât și a dreptului la demnitate. Dar casa de avocatură care ne reprezintă se va ocupa mai bine de acest lucru. 

La articolul 74, care reglementează atingerile aduse vieții private, literele c, g și h se face referire la dreptul la imagine. Interesant este punctul (h) unde se specifică despre utilizarea cu rea-credință a imaginii. Pentru a putea invoca acest drept la imagine trebuie ca reproducerea imaginii să fie recognoscibilă. Degeaba se difuzează o imagine dacă lumea nu-și dă seama că este a mea. Practica judiciară a statuat că până și o imagine luată din spate, care nu surprinde fața, dar dacă este persoana poate fi recunoscută poate fi sub incidența acestui drept la imagine”, mai scrie revoltat Chiriac. 

Cei trei adolescenți practică sport de performanță și sunt deciși să meargă în justiție pentru a-și apăra imaginea terfelită de Pro TV.

„Ori eu pot fi recunoscut până și din satelit în imaginea de la Pro TV, deși ei o să încerce să susțină că a fost blurată. Fac scrimă de performanță și am obținut medalii atât la competiții naționale, cât și internaționale, pe Paul Șandru îl găsiți pe podiumul Campionatelor Naționale de natație, iar Iulian Gheorghe face baschet de performanță. De ce oare a avut nevoie Pro TV să ne facă infractori și nu a consemnat despre lucrurile frumoase care le facem? Goană după senzațional? Incompetență? 

Vom lăsa acum justiția să decidă cine a comis de fapt ilegalitatea.  Cine sunt de fapt infractorii, eu și colegii mei de liceu sau nu cumva cei de la Pro TV?”, explică băiatul. 

În final, Teodor se întreabă de ce nu își folosesc cei de la Pro Tv copiii în astfel de reportaje.

„Tata, care este ziarist cu ștate vechi și expert în domeniul dreptului la imagine, spune că va le va cere ca despăgubiri - drept la replică să facă un reportaj despre infractori, în care să fie folosită imaginea copiilor angajaților implicați de la Pro TV. 

Chiar, oare de ce nu și-au filmat cei de la Pro TV copiii în materialul despre infractori în care să blureze, cum bine se pricep, fețele propriilor odrasle?”, a încheiat elevul.