ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tragedia petrecută vineri noaptea în clubul bucureștean Colectiv, în care 32 de persoane și-au pierdut viața, a născut reacții și naște în continuare.

Pentru un străin nefamiliarizat cu România, este greu de priceput, însă, cum s-a ajuns ca un adevărat potop de invective să se abată asupra Bisericii Ortodoxe Române. Este de neînțeles, aproape, cum atenția publicului a fost deviată de decidenții administrativi și politici, către...Patriarhul Daniel.

O astfel de stare de nedumerire a fost încercată și de către un român care locuiește, de mulți ani, departe de țară. Brăduț Florescu stă în Thailanda și de-acolo a realizat o revistă a presei românești, pe subiectul tragediei din Colectiv. Descoperirile lui sunt cu-adevărat șocante, dar în același timp și revelatoare.

"În încercarea de a vedea în ce măsură subiectele și perspectivele abordate pe Facebook s-au cristalizat de la sine sau reprezintă o "agenda setting”, am luat la puricat trei dintre cele mai importante site-uri de știri, ca trafic și notorietate.


M-a interesat cu precădere maniera în care lucrătorii respectivelor publicații tratează instituțiile potențial responsabile pentru tragedia din ‪#‎Colectiv‬ în cadrul unui demers jurnalistic de bună credință, menit să afle adevărul și să stabilească, fie și într-o primă și informală instanță, vinovații.

Am dat scroll pe articolele publicate în ultimele 24-48 de ore. Iată rezultatele (doar cele legate de tragedie).

Hotnews:

Despre patronii Colectiv: trei negative, una neutră (declarația unuia dintre patroni).
Despre autoritățile locale (Primăria Generală, Primăria Sector 4, alte autorități): una negativă, una neutră (declarație).
Despre autoritățile centrale (Guvern, Parlament): două negative și două neutre (declarații).
Despre BOR: trei negative și una neutră.

Gândul:

Despre patroni: una negativă.
Despre autoritățile locale: una neutră.
Despre autoritățile centrale: trei negative și una neutră.
Despre BOR: una negativă și una neutră.
Despre Klaus Johannis: una pozitivă.
Despre Biserica Romano-Catolică: una pozitivă.

Adevărul (mai bogat în opinii):

Despre patroni: una neutră (declarație) și una neutru-pozitivă (portretul de artist al unuia dintre patroni).
Despre autoritățile locale: două negative.
Despre autoritățile centrale: una negativă.
Despre BOR: zece negative.

Adunăm și iată ce obținem în clasamentul vinovăției pentru moartea a peste 30 de oameni într-un club:

Patronii Colectiv: 4 negative, una neutră, una neutru-pozitivă.
Autoritățile locale: 6 negative, 2 neutre.
Autoritățile centrale: 6 negative, 3 neutre.
BOR: 14 negative, 2 neutre.

Deci din două una. Ori se încearcă impunerea BOR ca țap ispășitor (Piedone, Ponta, Oprea cred că-și freacă mânuțele de bucurie) ori jurnaliștii români sunt atât de credincioși încât își pun mai multă nădejde în Biserică decât în instituțiile statului sau în patronii cârciumilor unde-și ascut creioanele după program", arată siteul Averea Bisericii.