Amendă-record pentru o primărie din Bihor, acuzată că a îngropat în pământ gunoaiele aruncate în Parcul Natural Apuseni. 100.000 de lei vor fi nevoiți să plătească edilii din Budureasa pentru că au ascuns astfel deșeurile. Comisarii Gărzii de Mediu au în vizor și alte primării din zonă, suspectate că au procedat la fel, anunță Digi 24.

În urmă cu o lună, inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit gunoaiele aruncate în zona Padiș, din Munții Apuseni. Responsabilii zonei, edilii comunei Budureasa, au primit un termen de 30 de zile să ecologizeze zona.

„Am rămas neplăcut surprins de ceea ce am găsit în zona șesului Padiș și nu numai. Am găsit doline pline ochi efectiv cu gunoaie, cu zeci de metri cubi de deșeuri. În loc să curețe zona, edilii au dus gunoaiele în grotele formate în calcar”, spune Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu.

„Autoritățile publice locale care trebuiau să facă ecologizarea respectivă au lucrat un pic pisicește, din nefericire, au colectat o mică parte din deșeuri, celelalte au fost acoperite spărgând dolinele, făcând efectiv un dezastru”, adaugă el.

Reprezentanții primăriei Budureasa recunosc că au folosit un excavator. Acum, încearcă să remedieze problema.

„O să punem afișiere, panouri de informare a cetățenilor să nu se mai arunce deșeuri. O să venim să refacem dolina, cât se poate”, spune Ionel Lucan, referent în cadrul Primăriei Budureasa.

„Datorită conformației geologice a dolinei, deșeurile nu pot fi scoase cu un utilaj simplu și astfel cerem ajutorul speologilor”, spune Agnes Keresytes, comisar în cadrul CGM Alba.

Turiștii sunt revoltați de aspectul zonei.

„Toate sentimentele astea le încerci pe rând, și scârbă, și greață, și dezamăgire”, spune un turist.

Comisarii Gărzii de Mediu continuă în aceste zile controalele în regiune. Inspectorii încearcă să identifice primăriile responsabile pentru fiecare loc unde au fost găsite gunoaie și amenință cu noi amenzi, dacă gunoaiele nu dispar din peisaj.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews